A jövő kutatói versengtek a DE GTK-n

Idén is kimagasló, nyolc tagozattal indult útjára a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Tudományos Diákköri Konferenciája. A csütörtöki rendezvényen összesen ötven előadás hangzott el az agrár-, a gazdálkodás-, valamint a sporttudomány témakörében.

Monte-Carlo szimuláció a húsipari vállalatoknál, a skinfluencerek befolyása, klímaszorongás a Z generáción belül, az európai zöldkötvény-piac térnyerése, labdarúgó-játékvezetők motivációja – csak néhány érdekes téma azok közül a kutatások közül, melyeket a DE GTK hallgatói bemutattak a kar idei Tudományos Diákköri Konferenciáján. Ezúttal 38 már elkészült dolgozat, valamint 12 még folyamatban lévő kutatás eddigi eredményeit hallgathatták meg 8 szekcióban az egyetemi szakemberekből és külső partnerek delegáltjaiból álló bírálóbizottságok. 


- Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei TDK-n 24 alap- és 14 mesterszakos hallgatónk tart előadást, valamint a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja, azaz a DETEP 12 résztvevője is bemutatkozik egy-egy prezentációval. A tehetséggondozás kiemelten fontos a karunkon, a mentorprogramtól a szakkollégiumok által nyújtott támogatásig számos formában segítjük a jövő tudósait. Ennek eredményeként évről-évre kiemelkedően szerepelnek a GTK hallgatói az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon. 2015-2023 között összesen 238 dolgozattal versenyeztek hallgatóink az Agrár-, a Közgazdaság-, valamint a Testnevelési és Sporttudomány Szekciókban, melyek közül minden ötödik első helyezést ért el – hangsúlyozta köszöntőjében Dajnoki Krisztina tudományos dékánhelyettes a rendezvény megnyitóján. 

Az eseményen ajándékkal köszönték meg a leköszönő kari TDK-elnök 13 évig tartó áldozatos munkáját. Dajnoki Krisztina elnöki feladatait mostantól Szőllősi László egyetemi docens látja el a konferencián, amelyen ezúttal rendhagyó módon több mint 20 középiskolás is részt vett. 

A hallgatók egy ágazati- és vállalati gazdaságtan, két kereskedelem és marketing, egy nemzetközi gazdaságtan, vezetés és HR, egy pénzügy és számvitel, egy sportmenedzsment, valamint két DETEP-tagozatban mutatták be eredményeiket. A legjobbak az OTDK-n képviselik majd a Debreceni Egyetemet 2025-ben.

Sajtóközpont-TB