Bizonyíték alapú ájurvéda

Az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer klinikai gyakorlatba történő átültetéséről volt szó azon a szimpóziumon, amelyet a Debreceni Egyetem és az indai kormány AYUSH minisztériuma közösen szervezett.

- Fűben, fában orvosság – tartja a magyar néphit hasonlóan az indiaihoz. Az emberiség évezredek óta keresi saját környezetében azokat a növényeket, amelyek gyógyító hatásúak, az ájurvédikus gyógyászat is ezen a törekvésen alapul – hangsúlyozta a hétfői szimpózium megnyitóján mondott köszöntőjében Csernoch László.

A tudományos rektorhelyettes arról beszélt, hogy az intézmény vasárnap írta alá azt az együttműködési szándéknyilatkozatot az indiai kormányzattal, amely a már meglévő, az ájurvédához kötődő oktatási-kutatási kapcsolat bővítését, továbbfejlesztését tűzte ki célul.

Rajesh Kotecha államtitkár, az indiai AYUSH Minisztérium vezetője felidézte, hogy a kilencvenes években a magyar kormány az elsők között volt a világon, mely elismerte az ájurvédát hagyományos orvoslási rendszerként, a Debreceni Egyetem pedig a kezdetektől érdeklődött az új módszer iránt.

- Az ájurvéda tanszék után egy önálló intézet létrehozása lesz a cél, amely a szervezett keretű oktatás mellett további teret ad majd a kutatásnak és gyógyításnak – tájékoztatott Rajesh Kotecha államtitkár.

Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete kiemelte, hogy az intézményi együttműködések mellett a két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok is egyre erősebbek.

- A tavalyihoz képest 27 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem, s a Magyarországon tanuló indiai diákok száma megháromszorozódott az elmúlt három évben. Utóbbi nagymértékben köszönhető a Stipendium Hungaricum programnak – hangsúlyozta Rahul Chhabra.

K.S. Dhiman, az AYUSH Minisztérium Ájurvéda Kutatásokért Felelős Központi Bizottságának (CCRAS) főigazgatója elmondta, hogy a Debreceni Egyetemmel közös kutatások főként az anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegségek ellen hatékony hagyományos indiai terápiákat érintik. K.S. Dhiman hozzátette, hogy a nyugati orvostudomány laboratóriumtól a klinikáig haladó módszerével szemben itt azokat a gyógymódokat vizsgálják laboratóriumi körülmények között, amelyek a gyakorlatban már bizonyították létjogosultságukat.

A szimpóziumon kiemelten foglalkoztak azokkal a nem fertőző betegségekkel, krónikus megbetegedésekkel és pszichológiai problémákkal, amelyekre a természetes gyógyszerek, a funkcionális élelmiszerek, valamint az egészséges életmód megfelelő gyógyszert jelent. A résztvevők célja volt feltárni azon területeket, ahol a nyugati gyógyászat és az ájurvéda közösen érhet el eredményeket, illetve bemutatni, hogy miként lehet a hagyományos indiai orvoslási rendszer terápiáit átültetni a klinikai gyakorlatba.


A Debreceni Egyetemen idén februárban indult az ájurvéda oktatás szabadon választható képzésként a gyógyszerész-, orvostan- és fogorvostan-hallgatók számára. A kétszemeszteres kurzus, amely az ájurvéda orvoslás alapjait mutatja be, idén szeptembertől már az Egészségügyi Kar, a Népegészségügyi Kar diákjai számára is elérhető.

Sajtóiroda - TPL