Okos térkép a Debreceni Egyetemről

Az elsősök és az új egyetemi polgárok tájékozódását segítő információs térképet fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának geográfus-geoinformatikus hallgatói.

Kerékpártárolók, tanulmányi osztályok, fénymásolók, orvosi rendelők, büfék, posták, pénzváltók, élelmiszerboltok, templomok – a legtöbb hasznos információt megmutatja az az „okos térkép”, amelyet a Debreceni Egyetem 12 most végzett hallgatója (Agárdi Péter, Ficsór Kitti, Halmai Márton, Hegedűs Anett, Kanyok Gergő, Kiss Balázs, Ondok Lilla, Papp István, Petróczki Tamás, Tokár Dániel, Tóth Katalin, Vadas Erik) hozott létre. A geográfus mesterképzés geoinformatika szakirányán végző hallgatók a földrajzi projektmunka tantárgy keretében fejlesztették ki a speciális tematikus térképet. A feladat során a gyakorlatban is hasznosítani tudták a képzés alatt elsajátított tudást.

- Az volt a célunk, hogy a hallgatók ne csak a fióknak dolgozzanak, hanem egy valóban hasznos programmal mutassák be megszerzett tudásukat. Ez a projekt jól ötvözte geoinformatika mint multidiszciplináris tudományág két területét: a földrajzot és az informatikát. Az oktatásban is meghatározó mindkét terület, hiszen a földtudományi tárgyak mellett az informatikai tárgyak oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk – mondta el Szabó Szilárd, a Földtudományi Intézet igazgatója, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője. Hozzátette: az ilyen jellegű projektmunkák pedig akár referenciaként is használhatók a munkakeresés során.

Tokár Dániel, a most végzett geográfusok egyike az okos térkép informatikai fejlesztéséért volt felelős a projektben. Az volt a céljuk, hogy egy esztétikus, egyszerűen kezelhető felületen keresztül legyenek elérhetők a hasznos információk.

- A gólyák és az új egyetemi polgárok dolgát szerettük volna megkönnyíteni ezzel a térképpel. Tudjuk, hogy ma már nagyon jó térképek érhetők el az interneten, ugyanakkor a mienknél sokkal egyszerűbb a különböző tematikus gyűjtemények között váltani, s olyan speciális adatokat is tartalmaz, mint például a tanulmányi osztályok nyitvatartási ideje – magyarázta Tokár Dániel.

A frissen végzett hallgató megjegyezte: a legnagyobb nehézséget a mobiltelefonokon megjelenő változat kialakítása jelentette, ugyanakkor a munka meghozta az eredményét. Dániel a térkép fejlesztését önéletrajzában is feltüntette, s ez is szerepet játszott abban, hogy állást kapott egy fővárosi térinformatikai cégnél.

A Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék tervei szerint a geográfus-geoinformatikus hallgatók a következő tanévben újabb hasznos alkalmazással készítenek az egyetemi polgárok számára. Az okos térkép a https://geosmart.unideb.hu oldal érhető el.

Sajtóiroda - TPL