Fiatalon kezdik a kutatást

Mintegy száz középiskolás diák ismerkedik a tudományos pálya, a kutatói-mérnöki szakma különleges világával a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának egyhetes nyári táborában.

- A július a vakáció, a nyaralás, a strandolás ideje, éppen ezért tudjuk, nagy jelentősége van, hogy a diákok ehelyett a Természettudományi és Technológiai Kar kutatói táborát választották – hangsúlyozta Kun Ferenc, A TTK új dékánja a tábor július 10-ei megnyitóján a Debreceni Egyetem Sportkollégiumában.

A kari vezető felidézte, hogy az idei már a negyedik tábor, s egyre népszerűbb a középiskolások körében. Másfél-kétszeres túljelentkezés, ezért motivációs levél és a kutatási területhez kapcsolódó pályamunka alapján választották ki a résztvevő mintegy száz hallgatót, akik Békéscsabától Pásztóig, az ország különböző részeiről érkeztek.

A megnyitót követően Kozma Gábor oktatási dékánhelyettes ismertette a fiatalok előtt álló hét részletes programját. A délelőttöket oktatói felügyelet mellett saját kutatási témájukkal töltik, délután pedig a TTK intézetei interaktív programokon, előadásokon keresztül mutatják be tudományágukat, kutatási területeiket, illetve képzési kínálatukat a diákoknak. Kutatómunkájuk eredményéről az utolsó napon egy konferencia keretében rövid prezentációban számolnak be az ifjú kutatók.


A tábor első napján „Debrecen környékén, tájak határán” címmel szervezett kirándulást a Földtudományi Intézet, amelyen Látóképi-tavat, a nagyhegyesi krátert, és a zeleméri templomromot is meglátogatták a táborozók. Kedden Az iránytűtől a lázterápiáig címmel a Fizikai Intézet várja izgalmas előadásokkal a fiatalokat az AGÓRA Tudományos Élményközpontban. A Biológiai és Ökológiai Intézet szerdán mutatkozik be, a Botanikus Kertben játékos vetélkedő is lesz. Csütörtökön a számok világába kalauzolja el a diákokat Kábelrakás kis költséggel című előadásban a Matematikai Intézet. A fényt kibocsátó kémiai reakciók, csodavizek, csodasók és látványos kísérletek részvételével pénteken pedig a Kémiai Intézeté lesz a főszerep.

Sajtóiroda - TPL