A TTK az ipar szolgálatában

Folyamatosan bővülő képzési kínálattal, világszínvonalú kutatóhálózattal és a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriumokkal várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Az itt végzettek elhelyezkedését segíti, hogy a TTK a képzéseit a régió iparvállalatainak igényeihez igazítja, több szakot is a meghatározó ipari szereplőkkel közösen dolgoztak ki. Emellett egyre több cég vesz részt a 2016 óta folyamatosan fejlődő duális képzésben.

A Természettudományi és Technológiai Kar a Debreceni Egyetemen az elsők között indította el a duális képzést. Kezdetben a három mérnök szakon vezették be, de a képzési forma olyan sikeresnek bizonyult, hogy a természettudományos mesterszakokra is kiterjesztették. Ma már van olyan mesterszak, ahol a hallgatók fele duális formában tanul. 

-    Nagyon fontos számunkra, hogy képzéseink nagy része mögött egy komoly iparági háló alakult ki, van, ahol 25-40 céggel. A legszorosabb együttműködő partnereinkkel tudjuk működtetni a duális képzéseinket. A duális képzésben részt vevő cégek köre folyamatosan bővül. Büszkék vagyunk arra, hogy ma már a vállalatok keresnek meg minket, hogy csatlakozni szeretnének a gyakorlatorientált szakemberképzéshez. Ha egy képzés mögött több cég van, a hallgatók nagyobb kínálatból tudnak választani, hogy milyen területen szeretnének komoly gyakorlati tudást szerezni. Ők ezeknél a cégeknél nagyon hamar el tudnak helyezkedni - tájékoztatott Kun Ferenc, a TTK dékánja. 

A kar sikerrel erősítette meg a természettudományos alapszakok munkaerőpiaci pozícióját is. A mély tudományos ismeretek mellett olyan gyakorlati készségeket és kompetenciákat sajátítanak el a hallgatók, amelyekre építve egy természettudományos alapszakos diplomával is el tudnak helyezkedni az iparban. 

A TTK egyik legfőbb célja, hogy kielégítse a régió iparának szakemberigényét, ezt pedig képzési innovációval is segítik. Több új alap- és mesterszakot cégekkel közösen dolgoztak ki. 

-    Karunk képzési kínálatát az ipar és a tudomány fejlődését követve folyamatosan bővítjük. Az elmúlt évek fontos sikereként 2022 szeptemberében elindult a biotechnológia alap- és a geoinformatika mesterszak, a Műszaki és az Informatikai Karral közösen idén februárban indítjuk a villamosmérnök mesterszakot, szeptembertől pedig már az új anyagmérnök alapszakunkon is lehet tanulni - sorolta a professzor.  

A dékán hangsúlyozta: a kar képzései világszínvonalú kutatómunkára épülnek, az oktatók tudományos kutatásaikkal évről évre jelentős eredményeket érnek el. 

-    Oktatóink többsége saját tudományos munkájával is hozzájárul szakterülete fejlődéséhez. Büszkék vagyunk arra, hogy az MTA Kiváló Kutatóhely címet a TTK hat intézetéből négy megkapta, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pályázatán pedig tíz kutatócsoportunk nyert támogatást. A kutatómunka hátterét a minőségi infrastruktúra jelenti, ezen a területen is jelentős előrelépést értünk el.  Magyarország TOP 50 kutatási infrastruktúrájának listájára két laborunk is felkerült. A tudományos eredmények az oktatómunkában is hasznosulnak, a hallgatók is részt vehetnek a kutatási projektekben – tette hozzá Kun Ferenc. 

Azok a végzős középiskolások, akik a TTK-n szeretnének továbbtanulni, már az idei felvételi eljárásban több kedvező változtatással találkozhatnak. A legfontosabb, hogy nem kötelező általános felvételi követelményként emelt szintű érettségi vizsgát tenni.  

A felvételi követelményekkel kapcsolatos változásokról részletes információ olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.  

A Természettudományi és Technológiai Karra jelentkezők anyagmérnök, biológia, biomérnök, biotechnológia, fizika, földrajz, földtudomány, kémia, környezettan, matematika, vegyészmérnök  villamosmérnök alapszak, illetve anyagtudomány, alkalmazott matematika, biológus, biomérnök, biotechnológia, fizikus, geográfus, geoinformatika, hidrobiológus, környezettudomány, matematikus, vegyész, vegyészmérnök mesterszak, valamint hat osztatlan tanárképzési szak (biológia-, fizika-, földrajz-, kémia-, matematika-, természetismeret-környezettan tanár) közül választhatnak. A felvételizők a tanárszakokat szabadon kombinálhatják, akár más karok tanárszakjaival is. Az érdeklődők további információkat a kar honlapján olvashatnak. 

Sajtóközpont - CzA