Tudásátadás a közösségi médiafelületeken

A klímaváltozás állatpopulációkra gyakorolt hatásairól készítettek tudományos ismeretterjesztő videókat az X, Y és Z generációk számára a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ munkatársai. Az elkészült multimédiás anyagok az online oktatásban is használhatók.

Az éghajlati változás, a szélsőséges időjárási jelenségek és egyebek mellett az ökológiai rendszerek átalakulása közvetlen hatással vannak az állatpopulációkra. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) kutatóinak most lezárult projektjében ezeket a változásokat mutatják be, a fiatalok körében népszerű közösségi médiafelületeken is.

- A klímaváltozás okozta változások beláthatatlan ökológiai, gazdasági és társadalmi következményeket hordoznak. Ezért is kiemelten fontos a fiatalok érzékenyítése, ami azonban nem érhető el a megfelelő tájékoztatás, illetve információ nélkül. A projektben elkészült videóanyagok önállóan is alkalmasak a tudásátadásra, illetve felkeltik az érdeklődést – emelte ki Kusza Szilvia, a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ egyetemi tanára, a projekt vezetője.

Kusza Szilvia kutatásainak középpontjában a klímaváltozás által fokozottan veszélyeztetett, vadon élő és domesztikált állatfajok genetikai, genomikai vizsgálata áll.

- A projektben összesen 100 percnyi tudományos ismeretterjesztő videóanyag készült. A narrációval, animációval ellátott rövid filmek alapját a másfél évtized alatt összegyűlt, kifejezetten a Kárpát-medencére vonatkozó kutatási eredmények adják. A legújabb trendekhez igazodva a videókat hozzáférhetővé tesszük a különböző közösségi oldalakon (Facebook, YouTube, TikTok, Instagram, Twitter) is, ahol az internetes platformokra jellemző rövidebb, másfél-öt perces, illetve 30-60 másodperces formában jelennek meg – fejtette ki Kusza Szilvi.

Az ismeretterjesztés, az élettudományok iránti érdeklődés felkeltése mellett a program fontos célja volt az is, hogy kijavítsa a genetikával, genomikával kapcsolatos, a köznyelvben elterjedt téves fogalomhasználatot is.

- A tudományos videóinkkal az online felületeken elsősorban azokat az egyetemistákat és szakembereket szeretnénk elérni, akik munkájuk során alkalmazhatják az új kutatási eredményeket. A célcsoportunkhoz tartoznak még az általános- és középiskolások, valamint a pedagógusok is, mivel a témák és a közvetítés módjai számukra is hasznosak és érdekesek lehetnek - tette hozzá a projektvezető.

A kutatási és fejlesztési program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából, az "Állatpopulációk genetikai múltja, jelene és jövője a klímaváltozás tükrében - távoktatási és tudományos ismeretterjesztő multimédiás tartalmak gyártása az X, Y, Z generációk számára" elnevezésű, MEC_N 140715  azonosítószámú pályázati program finanszírozásában valósult meg, 24 992 000 forint támogatás felhasználásával.

Sajtóközpont - ÉE