Idén is dobogós helyen!

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem, 15 223-an jelölték meg. A jelentkezési adatok kapcsán Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény felsőoktatási piacon való szereplését, valamint az intézmények versenyében az egyenlő esélyeket emelte ki.

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak – jelentette be március 30-ai sajtótájékoztatóján Palkovics László. Az oktatási államtitkár kiemelte: a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.

- Örömteli hír számunkra, hogy a Debreceni Egyetem ebben az évben is a legjobb három között szerepel, s vidéki intézmények között az első helyen áll. Mindezt úgy, hogy egy rendkívül éles versenyhelyzetben kell helytállni az országon belül és a nemzetközi mezőnyben is, ezért fontos, hogy ebben a versenyben minden szereplő egyenlő feltételekkel induljon – hangsúlyozta Bartha Elek.

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kifejtette: nagyon sok munkába és erőfeszítésbe kerül, hogy az intézmény folyamatosan megfeleljen a törvényi előírásoknak, a képzésekkel szemben támasztott követelményeknek. Az új szakok akkreditációja kapcsán sokszor évekig tartó előkészítő munkára van szükség, hogy az intézmény eleget tudjon tenni minden jogszabályi előírásnak. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy a magyar egyetemek itthon ne kerüljenek versenyhátrányba.

- A Debreceni Egyetemnek több külföldi kihelyezett képzése is van – például Nagyváradon, Kolozsváron, Beregszászban, s az ott folyó oktatásnak is igazodnia kell az adott ország képzéseihez. Ráadásul a debreceni diplomát nemcsak az Európai Unióban, hanem a tengerentúlon, például az Amerikai Egyesült Államokban is elfogadják, utóbbihoz az intézménynek kétévente meg kell újítani az akkreditációját. Emellett a külföldi hallgatók egy részének, például az izraeli és japán hallgatóknak minősítő vizsgát is kell tenniük, ha saját országukban kívánják használni diplomájukat – tájékoztatott Bartha Elek.

Hozzátette: a Debreceni Egyetem és a University of Debrecen ugyanazt jelenti és ugyanazt kínálja, éppen ezért fogadta meglepetéssel, amikor a napokban kiderült:  a magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetem és az amerikai Central European University nem egy jogi személy. Az oktatási rektorhelyettes szerint olyan szabályozásra van szükség, amellyel nem kerülnek versenyhátrányba a hazai intézmények.

A Debreceni Egyetem amellett, hogy jó kapcsolatban van a Közép-európai Egyetemmel, azt tartaná korrektnek, ha az intézmények egyenlő feltételekkel jelenhetnének meg a piacon, a magyar egyetemek ugyanis a világ egyetemeivel is versenyeznek, nem csak egymással.

Bartha Elek emlékeztetett: a Debreceni Egyetemnek van az országban a legtöbb angol nyelvű képzése, 52 szakra jelentkezhetnek a hallgatók. Emellett az intézmény a legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsorokban is több területen az első kétszázban van (gyógyszerészképzés, agrárképzés).

A 2017-es, március 31-én publikált adatok szerint a Debreceni Egyetemet 15 223-an jelölték meg, köztük 8 615-en első helyen. Ezzel a tavalyival szinte azonos adattal - az országos csökkenő tendenciával szemben - a debreceni universitas népszerűsége töretlen.  


Sajtóiroda - TPL