A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás fontosságára is felhívták a figyelmet a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság pénteken kezdődött kétnapos kongresszusán. A szervezők hangsúlyozták, hogy az ingyenes vakcinát szeptember 12-ig kérhetik a hetedik osztályos diákok szülei. A konferencia kiemelt témája volt a prevenció, a gyermeknőgyógyászati betegségek megelőzése.


A Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság 41. kongresszusán a gyermeknőgyógyászat meghatározó szakemberei mellett a társszakmák nemzetközileg is elismert szakértői tartottak előadásokat, többek között a haemostasis, a jog, a pszichológia és a rekonstrukciós sebészet aktualitásairól.  

-    A konferencia különleges esemény számunkra, hiszen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakemberei a gyermeknőgyógyászat évtizedek óta elismert és elkötelezett hazai és nemzetközi képviselői – ismertette Krasznai Zoárd, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke. 

A kongresszus kiemelt témája volt a betegségek megelőzése. Széles Diána alpolgármester a konferencia megnyitóján kiemelte, hogy a város is nagy hangsúlyt fektet az egészségtudatos életmód népszerűsítésére és a prevencióra. A Debreceni Egyetemmel közösen létrehozott Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben például évente 19 ezer diák komplex szűrővizsgálatát végzik el.  

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke köszöntőjében elismerően szólt a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kimagasló szakmai tevékenységéről. A professzor hozzátette: az intézményben az integráció eredményeként Krasznai Zoárd vezetésével ma már egységes szemlélet szerint zajlik a betegellátás. Szabó Zoltán szerint kiemelt jelentőségű az intézmény szakembereinek részvételével tartott konferencia, amely a prevenciós medicina fontosságára, a megelőzés szükségességére is felhívja a figyelmet. 

-    Ma már nem csak a betegségeket kell gyógyítani, hanem azok megelőzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Részben a gyermeknőgyógyászat az a terület, ahol már korán figyelemfelkeltő programokkal, orvosi beavatkozásokkal, gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségekkel megelőzhetők a különböző betegségek. A nőgyógyászok a társszakmák képviselőivel közösen sokat tehetnek a prevenció érdekében – emelte ki köszöntőjében Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke. 

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori igazgatója, Borsos Antal tevékenyégét méltatta. Mátyus László szerint a professzor példaértékű munkájának köszönhető, hogy a klinika mára a gyermeknőgyógyászat kiemelkedő intézményévé vált. 


-    Borsos Antal professzor a gyermeknőgyógyászat területén folytatott tevékenysége olyan közösséget alakított ki a klinikán, amely azóta is meghatározója a hazai és a nemzetközi gyermeknőgyógyászatnak. Az intézmény szakemberei az oktatásban is mindig jelentős szerepet töltöttek be. Számtalan tankönyvet, tudományos anyagot készítettek, melyek elengedhetetlenek az orvosképzésben és a továbbképzésben – sorolta Mátyus László professzor.  

A pénteken kezdődött kétnapos szakmai tanácskozáson több mint száz hazai és külföldi szakember vett részt.  


Szeptember 12-ig kérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás

A konferencián a HPV elleni védőoltás fontosságát is hangsúlyozták. Krasznai Zoárd, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nőknél a humán papillomavírus (HPV) fertőzés a méhnyakrákos megbetegedések gyakorlatilag 100%-ában kóroki tényezőként szerepel, és ezért a védőoltással a betegség 90%-ban megelőzhető. A férfiaknál pedig a nemiszervi-, a fej-nyaki-, szájüregi-, és garatdaganatok jelenős részének kialakulásáért is ez a vírus felelős, ezért méhnyakrákon kívül ezek a betegségek is nagy százalékban megelőzhetők a vírus elleni védőoltással. A vakcina a 7. évfolyamos lányoknak 2014 óta, a fiúknak pedig 2020-tól ingyenesen elérhető. 

-    A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb. Ezért is fontos, hogy a fiatalok már általános iskolás korban megkapják a vakcinát – hangsúlyozta Krasznai Zoárd

Az oltás beadásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozatot szeptember 12-ig kell leadni az iskolákban. 

-    A védőoltást idén is iskolai kampányoltás keretében adják be, az első dózist októberben, a másodikat jövő év tavaszán. A vakcina a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget – emelte ki Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: aki most nem regisztrál, de a gyermek később mégis szeretné beadatni az oltást, annak 3 vakcinára lesz szüksége, ami már nem ingyenes, összesen 150-160 ezer forintot kell érte fizetni. 

Sajtóközpont - CzA