Az emlődaganat diagnosztikájának és terápiájának újdonságairól, a legújabb sebészeti, onkológiai, onkoradiológiai eredményekről számolnak be a szakemberek a csütörtökön kezdődött Debreceni Emlő Napokon. A szervezők fontos célja, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, ugyanis az időben felismert emlődaganat gyógyítható.

A kongresszus központi témája az emlődaganat, amely az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. A mellrák hazánkban mintegy 3000 nő halálát okozza évente. A terápiás lehetőségek fejlődésével azonban egyre nagyobb a betegek esélye a gyógyulásra. 

-    A terápia területén óriási a fejlődés. Az immunterápia alkalmazása jelentős előrelépés az onkológiai betegek kezelésében. A kongresszuson szeretnénk minél átfogóbb képet nyújtani a sebészeti, onkológiai, onkoradiológiai, patológiai, diagnosztikai eredményekről, a legújabb terápiás eljárásokról.  Ami viszont a legfontosabb üzenete a kongresszusnak, hogy a szűrővizsgálatoknak nagyon nagy jelentősége van, mert a korai stádiumban felismert emlődaganat gyógyítható. Minél később derül fény a betegségre, annál rosszabbak a páciens esélyei – ismertette Árkosy Péter, a DE Klinikai Központ Onkológiai Klinika igazgatója, a kongresszus főszervezője. 

A kongresszus a pandémia miatt korábban elmaradt. Most viszont több mint kétszázan vehetnek részt a háromnapos szakmai tanácskozáson.

-    A személyes jelenlét rendkívül fontos az orvosképzésben, az orvosok továbbképzésében, a szakma megismerésében. Emellett nagyon örülök annak, hogy a kongresszuson a diagnosztika és a terápiás lehetőségek mellett az alapkutatásokról is szó esik, a területet érintő legújabb eredményekről is hallhatnak a résztvevők – emelte ki köszöntőjében Mátyus László, a DE ÁOK dékánja. 

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az integrációs folyamat kiemelt célja volt az onkológiai ellátás egységes szemlélet szerinti megszervezése. Az ellátás ma már centralizált, az Onkológiai és az Onkoradiológiai Klinika egy helyen, a Nagyerdei Campuson működik. 

-    Az új onkológiai centrum a COVID elleni küzdelemben is kiemelkedő munkát végzett, az intézmény az onkológiai betegek ellátását a pandémia alatt igen magas színvonalon, zavartalanul biztosította. Fontos megemlíteni, hogy az emlőcentrum szakemberei is kimagasló munkát végeznek, amelyet a Klinikai Központ vezetősége minden lehetséges módon segít.  Legutóbb eszközbeszerzéssel és egy új épületszárny kialakításával támogattuk a színvonalas szakmai tevékenységet- mondta Szabó Zoltán professzor.  

A rendezvény csütörtöki megnyitóján Széles Diána, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy a város vezetése mindent megtesz azért, hogy felhívja a lakosok figyelmét a szűrések fontosságára, az egészségtudatos életmódra. A Debreceni Egyetemmel közösen indított Mozdulj Debrecen! programban például hetente 10 ezer embert mozgatnak meg.
 


A megnyitót követően a szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény.  A szakemberek külön szekciókban vitatják meg például a COVID betegellátásra gyakorolt hatásait, a betegek és az orvosok jogaival kapcsolatos tudnivalókat, illetve szó lesz az onkológiai területen dolgozók lelki megterheléséről és a kezelés lehetőségeiről.  A szombatig tartó Debreceni Emlő Napokon mintegy 50 előadás hangzik el.  

Sajtóközpont - CzA