Nem „középiskolás” fokon

A debreceni Ady Endre Gimnázium VelőSérv csapata nyerte az Angol-Amerikai Intézet által második alkalommal szervezett középiskolai angol nyelvű vitaverseny, a DEbate döntőjét, amelyet pénteken tartottak a Debreceni Egyetemen.

Az idei versenyre az ország számos pontjáról jelentkeztek háromfős csapatok, közülük 24 jutott be az elődöntőkbe, amelyeket Miskolcon az Avasi Gimnáziumban, Debrecenben az Ady Gimnáziumban és Nyíregyházán a Kölcsey Gimnáziumban rendeztek.


A pénteki döntőbe szoros küzdelem után a legjobb 10 került, akik az univerzális alapjövedelem kérdéséről vitáztak két fordulóban – ellene és mellette – teltház előtt a Főépület Studio 111-ben.

- Hosszú idő kemény munkájának köszönhető – diákoknak, tanároknak egyaránt – az, hogy most itt a döntőben köszönthetem a csapatokat, akik valóban megküzdöttek a részvételért – mondta a szervező-házigazda Angol-Amerikai Intézet nevében Venkovits Balázs tanársegéd.

- Fontosak a hasonló jellegű megmérettetések, hiszen ezek azok az alkalmak, amikor a nyelvet oktató tanárok visszajelzést kaphatnak befektetett munkájuk eredményeiről, a tanulók pedig felmérhetik saját képességeiket. Mindez pedig növeli a tudásvágyat – fogalmazott köszöntőjében Espák Gabriella adjunktus.

Az Amerikai Nagykövetségről érkezett vendégekkel kiegészült zsűri végül a debreceni Ady Endre Gimnázium csapatát ítélte a legjobbnak. A csapat tagjai Atyi Ádám, Nagy Attila és Volosinovszki Bence, felkészítő tanáruk Belinszky Péter.

A döntő résztvevői:
Adyhárom (Debrecen)
Cereal Killers (Nyíregyháza)
Forty-Two (Debrecen)
Ladies of Debate (Miskolc)
Moot Company (Nyírbátor)
Soup-A-Stars (Nyíregyháza)
Strategic Reserve (Debrecen)
Sunlovers (Nyíregyháza)
Third Triumvirate (Nyírbátor)
VelőSérv (Debrecen)

A győztesek és valamennyi résztvevő diák és felkészítő tanáruk ajándékban részesült az Agora Tudományos Élményközpont, az Amerikai Nagykövetség és a debreceni Amerikai Kuckó, az Angolfalu, a Borháló, a Bölcsészettudományi Kar, a BTK Hallgatói Önkormányzat, a Campus Fesztivál, az ECL, az Euro Exam és az MM Publications jóvoltából.

Sajtóiroda - BZs