TDK a BTK-n

Magyar és külföldi hallgatók részvételével idén is megrendezte hagyományos Tudományos Diákköri Konferenciáját (TDK) a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A legjobbak – akik 2023-ban részt vehetnek az országos megmérettetésen – pénteken a Főépületben rendezett záróünnepségen vehették át okleveleiket.

Az intézmény kari szinten évente megszervezett programja lehetőséget biztosít a tehetséges hallgatók számára, hogy magyar, angol és német nyelven bemutatkozhassanak kutatási eredményeikkel. Az intézményi, intézeti, tanszéki szinten megrendezett tudományos diákköri konferenciákat április 19-22. között rendezték a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK).

- A bölcsészkaron nem szokatlan az eredmények ilyen szép seregszemléje, hiszen hallgatóink mindig kiemelkedően szerepelnek az országos megmérettetéseken, a nemzeti felsőoktatási és ÚNKP pályázatokon, vagyis mindenhol, ahol tehetség, szorgalom és befektetett munka szükséges, hogy meghozza gyümölcsét. Ezért köszönet illeti mindazokat, akik megmutatták, mennyire sokrétűek, emberi problémákra és kihívásokra reflektálók a bölcsészet és társadalomtudományok, amelyek eredményei és törekvései nélkül dehumanizálódna világunk – fogalmazott köszöntőjében Takács Levente, a BTK oktatási dékánhelyettese. Hozzátette: a részvételt tekintve a két évvel ezelőtti számokhoz képest jelentős az emelkedés, a benyújtott pályamunkák pedig a brit és amerikai irodalomtól a neveléstudományon át a történelemig terjedtek, hozva az immár szokásos nagyívű spektrumot.

A konferencia 14 tagozatában (Andragógiai és Művelődéstudomány, Angol nyelvészet, Brit és amerikai irodalom és kultúra, Esztétika, Etika és Filozófia Tagozat, Magyar irodalom- és kultúratudomány, Magyar nyelvészet, Német nyelv, irodalom és kultúra, Kommunikáció- és média, Néprajz, Neveléstudomány, Pszichológia, Szlavisztika, Szociológia és Szociálpolitika, Történelem) összesen 106 pályamunkát ismerhetett meg a kar oktatóiból álló zsűri.

A helyezést elért hallgatók munkáját ösztöndíjkiegészítés formájában is elismerik. A legjobbak a kari szintű eseményen nyertek jogosultságot arra, hogy részt vegyenek 2023. április 3-27. között a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a DE BTK hallgatói a humán-, a társadalom- és a hadtudományi szekciókban vesznek részt a jövő évi országos megmérettetésen.

Sajtóiroda - BZs

 

 

Dokumentumok