NŐ a siker! – A Nő és a változás örök

Ezúttal is sikeres debreceni nők voltak a vendégek a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tartott NŐ a siker! – A Nő és a változás örök című rendezvénysorozat második, kedden tartott eseményén.

Az elsősorban a kar emberi erőforrás tanácsadó mesterszakos hallgatóiból álló közönség előtt Ailer Piroska főiskolai tanárt, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettesét, Makray Rékát, a Vitesco Technologies humán kapcsolatok igazgatóját és Porkoláb Gyöngyi társadalmi és kulturális mediátort, produkciós menedzsert, az ALLE Management ügyvezetőjét Dajnoki Krisztina, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége elnökségi tagja, a Debreceni HR Klub elnöke kérdezte.

Dajnoki Krisztina elmondta: a rendezvény célja kettős. Egyrészt hallgatóiknak igyekeznek bemutatni a munkaerőpiaci helyzetet, másrészt arra keresnek válaszokat, hogy miként lehet sikeres egy nő, milyen buktatók lehetnek.

– Bele szeretnénk látni a szakmai életbe, megvizsgáljuk, hogy mennyiben más a közszféra és az üzleti világ. Mindig azt olvassuk a statisztikákban, hogy a nők hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, nekik nehezebb előre lépni, üvegplafon jelenség figyelhető meg. Kíváncsiak vagyunk, hogy debreceni sikeres nők miként élik ezt meg – fogalmazott Dajnoki Krisztina.

Ailer Piroska arról beszélt, hogy Szegedre járt gimnáziumba, ahol 15 évesen kipróbálta és megszerette a vitorlázó repülést. Miután jó volt matematikából és természettudományokból, úgy döntött, hogy gépészmérnök, azon belül repülőmérnök lesz, mely álmát sikerült megvalósítani. Hat és fél évig hivatásos katona, pilóta volt. A szolnoki, akkori nevén Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán tanított (ma Szolnoki Repülőtiszti Főiskola). Ezután átment a magánszektorba, majd 2010-ben visszatért a felsőoktatásba. A Kecskeméti Főiskoláról 2019-ben jött át a Debreceni Egyetemre.

– Mindig azért váltottam, mert kerestem a kihívásokat – jelentette ki.

Makray Réka pályája elején Budapesten Külkereskedelmi Főiskolát végzett, majd szintén katedrára állt.

– Nagyon szeretek kommunikálni, szeretem az embereket, de nem gondoltam, hogy belőlem hr-es lesz. Amikor sajtós voltam egy kedves volt főnököm terelgetett ebbe az irányba és elvégeztem egy ilyen képzést - magyarázta.

Arról is beszélt, hogy 29 évesen lett először igazgató egy nemzetközi cégnél, ahol az volt az első feladata, hogy bocsásson el 150 főt, ami nagyon nehéznek bizonyult. Később egy komoly beruházást követően ennél több embert tudtak felvenni a vállalathoz.

– Mindig azt tartottam fontosnak, hogy fejlődjek, tanuljak, ugyanakkor nem kell mindig tökéletesnek lenni, és ha nem jó a helyzet merni kell változtatni – fejtette ki életfilozófiáját.

Porkoláb Gyöngyi ugyancsak a Külkereskedelmi Főiskola padjait koptatta. Az angol német külkereskedelmi levelező diploma megszerzését követően egy befektetési banknál elemző asszisztensként nagyvállalatok a tőzsdére történő bevezetésében közreműködött.

– Mivel úgy gondoltam, hogy ehhez kell még valami, a külkeren marketing kommunikációs üzemgazdász képzésben vettem részt. Később kulturális menedzser végzettséget is szereztem – mondta. Mivel nem érezte magát komfortosan, egy idő után átment egy nemzetközi reklámügynökséghez, azt a munkát nagyon szerette. 1998-ban családi okokból költözött Debrecenbe, ahol egyebek mellett a városi nagyrendezvények szervezésével foglalkozó Fesztiválközpont Kht-t irányította.

– Az embernek tisztában kell lenni azzal, hogy miben jó igazán. Ha ez nem tiszta és nem azzal foglalkozik, nehézségek esetén mindig a körülményekben, vagy valaki másban keresi a hibát – vélekedett Porkoláb Gyöngyi. Az is kiderült róla, hogy hamarosan a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán jelenleg folytatott tanulmányai végére ér, újabb diplomát vehet kézbe.

A résztvevők a sikerhez szükséges legfontosabb kompetenciaként a kíváncsiságot, a merészséget, a szenvedélyt, az önértékelés szerepét és a „csakazértis-szemléletet” azonosították, de hangsúlyozták azt is, hogy mindenki olyan munkahelyet válasszon magának, ahol jól érzi magát és elégedett, mert ez az egyik leglényegesebb az életben.


Sajtóiroda – OCs