Debrecen-Nagyvárad: agrárpartnerség

Bővül a Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem 25 éve meglévő együttműködése. Az oktatási és kutatási partnerség mellett a doktori képzések összehangolósáról írt alá szerdán megállapodást a két intézmény. A szerződés értelmében a DE és a Nagyváradi Egyetem közös szemináriumokat, szimpóziumokat, tudományos előadásokat is szervez.

- A klímaváltozás és a túlnépesedés miatt kiemelten fontos területté vált az agrárium és az élelmiszeripar. Az oktatásnak pedig alkalmazkodnia kell ehhez a hatalmas nyomáshoz, ezért fontos, hogy a képző intézmények összefogjanak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Kara – amely a természeti erőforrások, mezőgazdaság, élelmiszeripar, erdészet és környezetgazdálkodás területén végez oktató és kutatómunkát – évtizedek óta eredményes kapcsolatot tart fenn, amely most tovább szélesedik. A cél közös: olyan agrárszakembereket képezni, akik mérnöki választ adnak az ágazat kérdéseire – hangsúlyozta Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az együttműködési megállapodás köszönhetően aktívabbá válhat a hallgatói és oktatói csereprogram, valamint a nagyváradi doktoranduszok bekapcsolódhatnak a DE MÉK doktori képzésébe: az Állattenyésztési Tudományok, a Kerpely Kálmán, továbbá a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola munkájába.

- A Nagyváradi Egyetem számára kiemelten fontos hallgatóinak doktori képzése. A hallgatók és oktatók mobilitása, a Debreceni Egyetemmel közös kutatások, tudományos programok szimpóziumok, előadások komoly támogatást jelentenek a nagyváradi agrároktatás számára. A DE MÉK garancia, hiszen a QS legfrissebb tematikus ranglistáján a 201-250 helyet foglalja el, és ezzel továbbra is vezető szerepet tölt be a magyar agrárfelsőoktatásban. Az intézmények oktatási és kutatási rendszere hasonló, ezért a közös munka könnyen összehangolható lesz – emelte ki Cristina Maria Maerescu, a Nagyváradi Egyetem dékánja.

Az egyetemek együttműködése kapcsán Kátai János, az Agrokémiai és Talajtani Intézet professor emeritusa a tudományterületi partnerség erősítését hangsúlyozta. Pepó Péter, a DE MÉK Agrártudományi Doktori Tanács elnöke kiemelte: az egyetem értékes elméleti tudásbázisával, széles kutatási tapasztalatával és laboratóriumi eszközparkjával járul hozzá az együttműködés sikerességéhez.


- Egy kapcsolat akkor fejlődik, ha azt a szereplők szívügyüknek tartják. A DE és a Nagyváradi Egyetem negyedévszázados, szoros kapcsolata mutatja, hogy mindkét intézmény tesz és tenni akar az agrárfelsőoktatás sikeréért – hangsúlyozta Pepó Péter.

A DE MÉK doktori iskoláiban mintegy száz hallgató végez tudományos tevékenységet, harmaduk a kar külföldi hallgatója.

Sajtóiroda - ÉE