Középpontban a megye néprajzi értékei

Közös hallgatói konferenciát rendez Hajdú-Bihar megye témakörben a Debreceni Egyetem (DE) Hatvani István Szakkollégium Néprajzi Szakcsoportja és a DE Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszékének Kortárs Szabadegyeteme.

A közelmúltban a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Néprajzi Tanszéke által életre hívott Kortárs Szabadegyetem célja, hogy ismeretterjesztő jelleggel minél szélesebb körben megossza a legújabb néprajzi és muzeológiai kutatási eredményeket.

- A Kortárs Szabadegyetem keretében megvalósuló rendezvények, konferenciák, workshopok, kerekasztal-beszélgetések a Debreceni Egyetem beiskolázási körzetében, közvetlen környezetében, a régiójában egyaránt vállalják a tudás megosztását a legkülönbözőbb korcsoportok számára – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Nagy Éva egyetemi adjunktus.

A Néprajzi Tanszék tanszékvezető-helyettese hangsúlyozta: a Kortárs Szabadegyetem rendezvényei kiemelten foglalkoznak a megváltozó hagyományokkal, az örökségalkotási folyamatokkal, napjaink vidéki életvilágaival, valamint a néprajztudománynak a kortárs társadalomban lezajló, a kulturális folyamatok megértésében betöltött nélkülözhetetlen szerepével. 

Az április 7-i eseményen, amelynek csütörtökön 15 órától a Méliusz Juhász Péter Könyvtár (Debrecen, Bem tér 19/D) Szivárványterme ad otthont, a DE BTK Néprajzi Tanszék hallgatói és doktoranduszai, valamint a DE Hatvani István Szakkollégium Néprajzi Szakcsoportjának mentoráltjai számolnak be előadásaikban saját kutatási eredményeikről.

A témák között szerepel többek között a hortobágyi pásztorkészségek bemutatása, Varga Gyula néprajzkutató hagyatékának, valamint az Álmosdi Digitális Adattár értékfeltáró munkájának ismertetése, és olyan aktualitás is, mint a modern maszkviselés kérdésköre.

Sajtóiroda – BZs

 

Dokumentumok