A Csengő utcai gimnáziumba költözött egy napra a Debreceni Egyetem. A pályaválasztás előtt álló diákok számára tartottak kedden beiskolázási tájékoztatót az intézmény vezetői és a karok képviselői.

- Bár első hallásra ijesztő lehet, de a számvitel egy nagyon szép és logikus rendszer – kezdte a gimnazistáknak tartott előadását Bács Zoltán kancellár a Kossuth Gyakorlóban.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája szeptemberben indított tudományos ismeretterjesztő programsorozat „Tudós és iskola – tudósiskola” címmel. Ennek keretében havonta más-más tudományterület neves képviselői tartanak előadásokat a végzős tanulóknak. Az idei első rendhagyó tanórán a Debreceni Egyetem kancellárja avatta be a diákokat a számvitel rejtelmeibe egy képzeletbeli vállalkozás segítségével.

- A számvitel az nem könyvelés, hanem sokkal több. Ha valaki tudja egy gazdasági folyamatról, eseményről, hogy annak milyen hatása lesz, és rendszerszerűen át tudja látni, mit eredményez ez a vagyonban vagy az adózásban, annak nagyon nagy gazdasági előnye van – hangsúlyozta Bács Zoltán.

A Számviteli és Pénzügyi Intéztet vezető professzora elárulta: érettségi után azért választotta a vállalkozásgazdasági szakirányt, mert Debrecenben akkoriban még nem volt közgazdasági képzés, de a fővárosban töltött gimnáziumi évei után mindenképpen vissza akarat térni a cívisvárosba tanulni.

- Kiegészíti a tanórán tanultakat azzal, hogy olyan előadóktól kapnak információt a diákok, akik a tudomány élvonalában dolgoznak. Ugyanakkor egy lehetőséget biztosít számukra egyrészt a továbbtanulás, másrészt a kutatási területük meghatározásában – emelte ki Futóné Monori Edit igazgató.

Az előadást követően a Debreceni Egyetem valamennyi képzéséről átfogó tájékoztatást kaptak a gimnazisták. Hagyományteremtő szándékkal először szervezett az intézmény beiskolázási programot a gyakorlóiskolájában.

- A Debreceni Egyetem a legszélesebb képzési kínálatot nyújtja az országban a felvételi előtt álló fiataloknak. Habár a Kossuth Gyakorlóból évről-évre egyre többen, legutóbb már a végzettek 75 százaléka folytatta tanulmányait az intézményben, szeretnénk, ha ez a tendencia még tovább erősödne – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az általános tájékoztató után a Debreceni Egyetem karai külön-külön is bemutatkoztak. A különböző szakokról szóló előadásokon túl számtalan, a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen információval is gazdagodhattak a diákok.

A rendezvényről további képek ide kattintva elérhetők. 

Sajtóiroda-TB