A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ jelentős mértékű egészségügyi adományt juttatott el hétfőn az ukrajnai Ternopili Nemzeti Egyetemnek és a 2. számú Ternopil Városi Önkormányzati Kórházba. Az adománnyal az intézmények idegsebészeti ellátásának biztosítását segítik.

Az egészségügyi szállítmányt Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja és Balatoni Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ koordinációs alelnöke kísérte el a magyar-ukrán határra, a záhonyi határátkelőhöz. 

- A Debreceni Egyetem szolidáris az ukrán néppel. Azon kívül, hogy menekülteket fogadunk be, más módon is igyekszünk segíteni, nem csak Magyarországon, hanem Ukrajna területén is. Most például ezzel az egészségügyi adománnyal - hangsúlyozta Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ adománya műtéti ellátáshoz, vérzéscsillapításhoz szükséges egyszer használatos anyagokat tartalmaz. 

- A segélyszállítmánnyal elsősorban sebészeti ellátáshoz szükséges kötszereket, műtőben használható ruhákat, törlőket, varróanyagokat, vérzéscsillapítókat, infúziós szerelékeket juttatunk el az ukrajnai egészségügyi intézményekbe. Kötelességünknek érezzük, hogy ebben a formában is segítséget nyújtsunk – fogalmazott Balatoni Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ koordinációs alelnöke. 


Az adományért Ternopilból küldött autó végül nem jutott el Záhonyba, ezért a szállítmány Magyarország Ungvári Főkonzulátusa segítségével jutott át az ukrán-magyar határon. A főkonzulátus munkatársai jelentős részt vállalnak az Ukrajnának küldött adományok érkezésének, szállításának szervezésében. 

- Megszerveztük, hogy a Debreceni Egyetem adománya eljusson a határ ukrán oldalán várakozó ternopili autóhoz. Főkonzulátusunk és a Kárpátalja megyei vezetés között nagyon jó az együttműködés, együtt koordináljuk a humanitárius segélyek érkezését. Ezek most belső Ukrajnába mennek elsősorban. Azt, hogy ott pontosan hová kerülnek, azt már az ukrán hatóságok szervezik meg. Most tartós élelmiszerre, higiéniai cikkekre, babaápolási termékekre, matracokra, takarókra van a legnagyobb szükség – mondta Csizmadia Alexandra konzul, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja. 


A Debreceni Egyetemről a múlt héten indult el Ukrajnába a DEHÖK adománygyűjtése nyomán az első szállítmány, valamint 3,5 tonnányi gyógyászatieszköz-felajánlást vitt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja. Az intézmény további segítségnyújtást és adományozásokat tervez, illetve a kollégiumaiban biztosít szállást a határon túlról érkezőknek.

Sajtóiroda - CzA