Nemzetközi fókuszban a digitalizáció

A Debreceni Egyetem digitalizációs törekvéseiről egyeztetett az intézmény vezetőivel az OECD oktatási igazgatóságának felsőoktatással foglalkozó részlege a Minőségi digitális felsőoktatás biztosítása Magyarországon című projekt keretében. Az egyetem szakemberei és hallgatói kedden online megbeszélést folytattak a nemzetközi szervezet munkatársaival.

- A Debreceni Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb felsőoktatási intézményeként kiemelt figyelmet fordít a digitalizációra, a digitális hozzáférés és hozzáférhetőség javítására az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének elősegítése céljából – jelentettet ki Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a keddi online tanácskozáson.

A professzor ismertette az intézmény legfőbb oktatási és tudományos mérőszámait, nemzetközi kapcsolatrendszerét, kiemelkedő kutatási területeit, illetve a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyét.

Az oktatási rektorhelyettes előadásában kiemelte, hogy a pandémiás helyzet nyomán az elmúlt években jelentős előrelépés történt a digitalizáció terén az intézményben, számos új kezdeményezés indult el, illetve komoly beruházások valósultak meg. Bartha Elek professzor ugyanakkor kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem széles képzési spektruma révén több területen is szembesülni kellett azzal – például az orvos- és a művészeti képzések terén –, hogy a digitális oktatás nem tudja maradéktalanul pótolni a jelenléti oktatást.

Az intézmény digitalizációs stratégiájáról, jövőképéről és küldetéséről Vincze Szilvia, a Webportál-, Alkalmazásfejlesztés és VIR Központ (WAV) központvezetője Digitális Egyetem című videóprezentációjában adott tájékoztatást az intézményben megvalósult digitális fejlesztésektől a felvételi előtt állókat és szüleiket célzó weboldaltól a hallgatóknak szóló UD Studyversity és az egészségügyi ellátást segítő UD Mediversity applikációkon át a számos intézményi aloldalig.


Az online tanácskozás során további négy szekcióban foglalkoztak a különböző területekkel: a tanítás és tanulás minőségének nyomon követésével és értékelésével az online kurzusokon Szűcs Edit minőségbiztosítási rektori biztos részvételével; az intézmény által nyújtott technikai, pedagógiai és/vagy egyéb támogatásokról Király Zoltán, a Multimédia és E-learning Technikai Központ központvezetője számolt be; az oktatók, valamint a hallgatók tapasztalatairól és álláspontjáról pedig több kar oktatója, illetve a hallgatói önkormányzat képviselői beszéltek.

Sajtóiroda - TPL