Művészi szinten pengették a húrokat

Intenzív zenei képzésben, színvonalas koncerteken vehettek részt, valamint nemzetközi szinten egyedülálló gitárversenyen is kipróbálhatták magukat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján a gitáros növendékek. Csaknem harminc fiatal zenész töltötte meg játékával a kar épületét és fejlesztette szakmai tudását.

Az ifjú gitárosok a Tiszántúl és a főváros több zeneiskolájából, zeneművészeti szakgimnáziumából és felsőoktatási intézményéből érkeztek a június 30. és július 6. között rendezett, már harminc éves találkozóra. Napközben egyéni és kamarazenei foglalkozásokon, valamint zenekari próbákon, esténként pedig szakmai előadáson és hangversenyeken vettek részt. 

A diákok zárásként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében megrendezett gálakoncerten mutatták be hangszeres tudásukat. Fejlődésüket az egyetem oktatói mellett Budapestről, Békéscsabáról és Szolnokról érkezett tanárok segítették.

- A fiatalok számára rendkívül fontos a találkozó, hiszen jóval intenzívebben tudunk foglalkozni velük, mint az intézményi oktatás keretében. Többhetes munkát sűrítünk ilyenkor néhány napba. Emellett a fiatalabb diákok bepillantást nyerhetnek a Zeneművészeti Karon zajló szakmai munkába, és sokat tanulhatnak az egyetemistáktól: láthatják, milyen szintre lehet eljutni a komoly munka eredményeként. Az oktatók pedig találkozhattak a következő generációval, a jövő egyetemi hallgatóival. Idén is megtartottuk a nemzetközi viszonylatban egyedülállónak számító egyfordulós gitárversenyünket, melynek különlegessége, hogy az egyik művet a növendékeknek a találkozó ideje alatt kellett megtanulniuk – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Csorba Gergő, a Zeneművészeti Kar klasszikus gitár tanára, a fesztivál művészeti vezetője.

Minden évben egy kortárs zeneszerzőt kérnek fel a versenyre szánt mű megírására, ezzel is támogatva az egyetemes zenekultúrát. Idén Szabó Barna komponált egy kéttételes darabot, melynek ősbemutatóját a fesztivált záró gálakoncerten tartották. 

- Az eseményt Adrovicz István, a Zeneművészeti Kar korábbi gitártanára alapította, akinek a szellemi hagyatéka meghatározó jelentőségű a debreceni gitárosok életében – tette hozzá Csorba Gergő.

Az egyhetes rendezvény népszerűsége évtizedek óta töretlen. Ez annak is köszönhető, hogy a gitár az egyik legősibb és még mindig az egyik legnépszerűbb hangszer, számtalan olyan zenei stílus létezik, melyben művészi szinten lehet pengetni a húrokat.

Sajtóközpont - BZ