Már a Debreceni Egyetemen is tesztelnek koronavírus elleni szert. Milyen döntéseket hozott a Debreceni Egyetem Szenátusa, kik az egyetemi PolgáRock, illetve hogyan vélekedik a rajongókról és a példaképekről Ördög Nóra és Nánási Pál – egyebek mellett ezekről ír az Egyetemi Élet októberi száma.

Az egyetemi lap friss számában szó esik arról, hogy új egészségügyi képzések indulhatnak a Debreceni Egyetem (DE) Szolnok Campusán a szenátus döntése alapján. Ezen kívül a testület egyebek mellett támogatta címzetes egyetemi tanári cím adományozását az Egészségügyi Kar óraadója, Szabó Tünde egészségügyi szakjogász, sportért felelős államtitkár részére.

Egy másik cikkből kiderül, hogy hazánkban elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazták a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszert a középsúlyos koronavírusos betegeknél egy klinikai vizsgálat keretében. A készítménytől azt várják, hogy enyhíti a betegség tüneteit és megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását. Részletek a 8. oldalon. 

A címlapon ezúttal az egyetemi dolgozókból a közelmúltban alakult, Egyetemi PolgáRock nevű színjátszó társulat tagjai láthatók, akik októberben az Anconai szerelmesek című zenés vígjátékot mutatták be a közönségnek. Az oDEon színpad megnyitásáról tavaly januárjában kezdődtek egyeztetések a Debreceni Egyetem, valamint a Végh Veronika és Csáki Szabolcs nevével fémjelzett ZeneTheatrum között, rövidesen pedig már készen is állt a Böszörményi úti campus színházterme, amely napközben előadóhelyként, este pedig egyetemi színjátszótérként működik azóta is.

Az én sztorim rendezvénysorozat keretében a népszerű műsorvezető Ördög Nóra és férje, a közismert fotóművész Nánási Pál foglalta el a debreceni Lovarda színpadát, hogy őszintén meséljenek munkájukról, a családról, a karrierről, a rajongókról, példaképeikről és terveikről. A két sztár az Egyetemi Élet riporterének kérdéseire is válaszolt.

A virtuális debreceni városnéző sorozatban ezúttal a történelmi belváros és a Nagyerdő  határán  álló  Bem  teret mutatják be a lap munkatársai. Egyebek mellett kiderül, hogy ha bő kétszáz évet visszautaznánk az időben, ott gyakorlatilag a város határán túl találnánk magunkat, a tér ugyanis a XIX. század elején még a kapun kívül eső rész volt legelőkkel, kertekkel, temetővel, valamint alkalmi kisebb piacokkal. Az 1812-es  városrendezési  terv  megvalósulását  követően  tolták  ki  Debrecen határát a mostani Füredi- és a Hadházi út kereszteződéséig.

A sportrovat cikkéből kiderül, hogy szeptember végén a DEAC jégkorongozói számára is elkezdődött a 2020/21-es bajnoki szezon. A járványhelyzet az egyetemi csapat dolgát sem könnyíti meg, hiszen rögtön az első, Fehérvári Titánok elleni mérkőzésük a székes-fehérváriak megbetegedése miatt elmaradt. Közben a csapat új játékossal erősített, szeptember közepén Blake Orbán személyében kanadai hátvéd érkezett. David Musial tanítványai eddig hat mérkőzést játszottak, három győzelemmel és három vereséggel a tabella harmadik helyét foglalják el. A szezon eddigi alakulásáról Kozma Ferenc támadót kérdezte az Egyetemi Élet.


Sajtóiroda - OCs