A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának friss lapszámában egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy az integrációval hazánk egyik legnagyobb és legegységesebb egészségügyi ellátórendszere jön létre Debrecenben.

Az ismeretterjesztő magazin arról ír, hogy a betegellátás színvonalának folyamatos emelése érdekében 2023 első felében több átalakítás is történt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (DE KK). A várhatóan az év végére befejeződő integrációval hazánk egyik legnagyobb és legegységesebb egészségügyi ellátórendszere jön létre Debrecenben.  – Minden tevékenységünk arra irányul, hogy az ellátás minősége permanensen javuljon, európai élvonalba tartó kiemelkedő színvonalú gyógyítás valósuljon meg, és a betegek elégedettsége is növekedjen. Ennek érdekében nem csak a szakmai ellátórendszer fejlesztése, hanem az infrastrukturális korszerűsítések is elkezdődtek – fogalmazott az integráció kapcsán Szabó Zoltán egyetemi tanár, a KK elnöke.

A DE-n több mint kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból fejlesztették az onkoradiológiai ellátást. A beruházás a vezető hazai intézetek közé emeli a klinikát, mely így már csaknem a teljes kezelési spektrum lefedésére képes. A DE KK Onkoradiológiai Klinikájára az Elekta lineáris gyorsító családjának legfejlettebb eszközei, két Versa HD-RS berendezés érkezett, és lehetővé vált egy dedikált sugártervezéshez használt Siemens CT megvásárlása is. Emellett beszerezték a világ egyik legfejlettebb besugárzástervező-rendszerét, a Raysearch-t is.  

Új, központi telefonos és elektronikus előjegyzési rendszert vezettek be a DE KK-n. A 06-52-52-52-52-es telefonszámon és a bik@med.unideb.hu emailcímen elérhető Betegkommunikációs Centrum tevékenysége megkönnyíti a szakrendelésekre történő időpontkérést. A centrumban csaknem 30 munkatárs munkanapokon reggel 7-től 19 óráig fogadja a hívásokat és az emaileket, magyar és angol nyelven. A fekvőbeteg-ellátó osztályokat is az új központi számon keresztül érhetik el a betegek, illetve a hozzátartozók. A KK korábbi telefonszámai egy darabig még hívhatóak lesznek.  

A friss lapszámból azt is megtudhatjuk, hogy 40 éves a Bőrgyógyászati Klinika Égési Osztálya. A Bőrgyógyászati Klinikán 1983-ban hoztak létre speciális részleget az égési sérülést szenvedett betegek magas szintű ellátása érdekében. Az osztály megalakulása óta élen jár az égési sérülésekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekben és speciális ellátásokban, így a betegek túlélési és gyógyulási esélyei sokat javultak az elmúlt négy évtizedben.

A Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Betegellátó Osztályának beolvadásával március 1-én létrejött az integrált Sürgősségi Klinika a DE KK-n. Az intézmény egységes szakmai irányítás alatt, két telephelyen, a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson működik. A klinika az integrációval az ország egyik legnagyobb sürgősségi betegellátó központjává vált.

Többszörösére nőtt a naponta elvégzett beavatkozások száma a KK Egynapos Sebészeti Központjában, amely márciustól új helyen, a Kenézy Gyula Campus Központi Épületében működik. A 23 ágyas részlegen a műtéteket követően 24 óránál kevesebb időt töltenek a betegek.  

A teljes Egészségközpont Magazin ide kattintva olvasható.

 
Sajtóközpont - OCs