A legkorszerűbb terápiák a szívbetegségek kezelésében

A koszorúér-betegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok mellett a társbetegségek, többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve az elhízás legújabb kezelési lehetőségeit is megvitatják a szakemberek a csütörtökön kezdődött 29. Debreceni Kardiológiai Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson mintegy ötszáz kardiológus, nefrológus, diabetológus és háziorvos vesz részt.

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája évtizedek óta nagyon magas színvonalú regionális betegellátási tevékenységet végez, igazi centrumklinikaként látja el feladatait. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy a klinika vezetését mindig igen innovatív szemlélet jellemezte, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években több új diagnosztikai és terápiás eljárást, új katéteres technikákat vezettek be, ezzel tovább erősítve a klinika centrumjellegét. A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése támogatja a klinika korszerűsítési törekvéseit, ennek eredményeként hamarosan újabb infrastrukturális fejlesztést jelentünk be, amely a katéteres eljárások, különösen a szívbillentyű betegségek területén jelent majd jelentős előrelépést – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

A Kardiológiai Klinika 29. alkalommal szervezte meg a Debreceni Kardiológiai Napokat, amelyet idén március 6-a és 9-e között rendeznek meg a Debreceni Egyetemen. A tematikus továbbképző konferencia célja, hogy a szív-és érrendszeri betegségek diagnosztikájával, kezelésével kapcsolatos legújabb ismereteket, tapasztalatokat megvitassák a szakemberek.

- A dinamikusan fejlődő kardiológiai tudománynak köszönhetően egyre eredményesebben tudjuk kezelni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az elmúlt időszakban új gyógyszerek jelentek meg például a koleszterinterápiában vagy a szívelégtelenség kezelésében, illetve bővültek az eszközös lehetőségek a billentyűbetegségek és az úgynevezett egyéb szervi szívbetegségek katéteres gyógyítása terén, amiben a debreceni Kardiológiai Klinika élen jár. A TriClip eljárást például Magyarországon jelenleg csak itt végezzük. A katéteres beavatkozás során kapcsokat helyeznek el a jobb szívfélben lévő billentyűn, így szüntetik meg a vér visszaáramlását a kamrából a pitvarba – ismertette Csanádi Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, a konferencia elnöke. 

A konferencián résztvevők áttekintik az elmúlt évek eredményeit, megvitatják az európai ajánlásokat. 

- Az idei program összeállításakor elsősorban a nagy kardiológiai szindrómákkal kapcsolatos, a napi gyakorlat számára fontos új ismeretek bemutatását tartottuk szem előtt. A tanácskozáson szó esik a koszorúér-betegségekről, a szívelégtelenségről, a lipid terápiáról, valamint a legfontosabb társbetegségekről, a cukorbetegségről, a hipertóniáról, az elhízásról, a megromlott vesefunkcióról. Érdekesség, hogy a konferencián először kerülnek szóba az alternatív dohányzási formák, az elektromos cigaretták veszélyei – emelte ki Czuriga Dániel egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa, a konferencia titkára. 

A szombatig tartó szakmai programon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai néhány érdekes és tanulságos esetet is bemutatnak az elmúlt évből.

Sajtóközpont - CzA