Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a Klinikai Központ újabb egységeibe látogatott el. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és a testület több tagja a Klinikai Szakpszichológiai Központban, az Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Klinikán, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézetben járt, ahol a gyógyító, oktató, kutató munkáról és a jövőbeli tervekről tájékozódtak.

A kuratórium célja többek között az, hogy a látogatások alkalmával megismertesse a klinika szakembereit az alapítványi rendszer működésével. Kossa György, a kuratórium elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy a modellváltás a gazdálkodásban, a tudományos életben és az intézmény fenntartásában is autonómiát hozott a Debreceni Egyetem számára. 

 -    A modellváltás egyik meghatározó eredménye, hogy a döntéshozatal helyben történik, így a működés a dolgozók érdekeit szem előtt tartva hatékonyan képes segíteni a zavartalan, folyamatos betegellátást, valamint a fejlesztések megvalósítását. Emellett a gyors reagálás piaci előnyt is jelent az intézménynek. A látogatásainkon szeretnénk minél jobban megismerni a Klinikai Központ szervezeti egységeinek tevékenységét, igényeiket, problémáikat, hogy tapasztalataink alapján még megalapozottabb döntéseket hozzunk – hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Klinikai Központban tett látogatásokon. 

Az elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem stabil gazdálkodásának is köszönhető, hogy az intézményben – többek között az egészségügyi ellátásban – 2021 óta olyan mértékű fejlesztést hajtottak végre, amilyenre korábban még nem volt példa. 
Kossa György beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem szeretne megjelenni a magánegészségügyben is. Ezt szolgálja a Forest Center megvásárlása is. A kuratóriumi elnök ugyanakkor hozzátette, hogy a piaci alapú betegellátás miatt az alapellátás nem sérülhet, azt továbbra is a legmagasabb színvonalon kell folytatni. 
  
A kuratórium elnöke és több tagja szerdán elsőként a Klinikai Szakpszichológiai Központba látogatott el, amely 2022-ben jött létre. Biztosítja, hogy szakpszichológusok segítsék a betegek lelki felépülését és gondozását a Klinikai Központban. A központ a Kenézy Gyula Campus Bartók Béla úti telephelyén működik, ahol a szakmaterület felügyelete, illetve a pszichológusok képzése és továbbképzése is megvalósul. 

-    Az önálló szervezet létrehozásával az ellátás egységes szervezeti irányítás alá került. Központunk szolgáltat a különböző területekre. Egyrészt alakultak ambulanciák, másrészt a különböző betegellátó osztályokon vannak „kihelyezett” pszichológusok, akik segítik a páciensek komplex szemlélet szerinti gyógyítását. Kapacitásainkkal igény szerint próbálunk gazdálkodni, mert van olyan részleg, ahol több kolléga munkájára van szükség. Jelenleg a szolgáltatásunk bővítésén dolgozunk, például a belgyógyászat, a gasztroenterológia, a hematológia vagy az obezitológia területén, emellett pedig kidolgozzuk az egyetemi dolgozók és hallgatók részére nyújtott ellátás modelljét – mondta Bugán Antal professzor, a központ szakmai koordinátora. 

A kuratóriumi látogatás az Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Klinikán folytatódott, ahol 110 ágyas fekvőbeteg klinikai részlegen, nappali ellátóban, valamint két telephelyen járóbeteg központokban látják el a rehabilitálandó betegeket. Az ágyak csaknem felén a legmagasabb progresszivitású szinten történik a traumás sérültek, súlyos agysérültek és stroke-os betegek rehabilitációja. Az intézmény szakemberei a magyar és az angol nyelvű oktatásban, a szakorvosképzésben is jelentős szerepet vállalnak, emellett sokrétű tudományos tevékenységet végeznek. 

-    Kutatási tevékenységünk a stroke betegek mozgásélettani és kognitív funkcionális javításának lehetőségei, a diszfágia dietoterápiás és logopédiai kezelésének lehetséges előnyei, valamint az időskori csípőtörés utáni rehabilitációban alkalmazott pszichoterápia perspektívái felé irányulnak. A klinika alapvető célkitűzése a rehabilitációs szakma és szakképzés vonatkozásában a regionális vezető pozíció erősítése és a magas szakmai színvonal megőrzése. Reményeink szerint a jövőben új, fejlett technológiájú eszközökkel a legmagasabb szintre sikerül emelni a rászorulók rehabilitációs lehetőségeit – ismertette Jenei Zoltán egyetemi docens, a klinika igazgatója. 

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán Fülesdi Béla professzor, a klinika igazgatója mutatta be az intézmény tevékenységét. A két telephelyen működő klinika szakemberei évente mintegy 2600 intenzív osztályos esetet látnak el, több mint 50 ezer műtői anesztéziát végeznek, a járóbeteg ambulanciákon az orvos-beteg találkozások száma pedig megközelíti a 28 ezret. 

-    Klinikánk a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb betegellátó helye, ahol több mint 400 szakorvos, rezidens és szakdolgozó végzi munkáját. A közeljövő egyik kihívását a robotsebészettel összefüggő aneszteziológiai feladatok jelentik számunkra. Egyetemi klinikaként a gyógyítás mellett kiemelten fontos számunkra az oktatás és a tudományos tevékenység. Klinikánkon számos kutatócsoport működik, kollégáink közül tizenkilencen rendelkeznek PhD-fokozattal, munkatársaink több, a szakorvosképzésben meghatározó könyvet szerkesztettek, és a tudományos cikkek publikálásában is nagyon aktívak – mondta Fülesdi Béla klinikaigazgató.

A kétnapos kuratóriumi látogatás csütörtökön az In Vitro Diagnosztikai Tömbben működő Laboratóriumi Medicina Intézetben ért véget, amely egy regionális feladatokat ellátó orvosdiagnosztikai laboratórium, ahol az elmúlt évben 5,6 millió vizsgálatot végeztek. Szakembereik a diagnosztikai munkán túl graduális és posztgraduális oktatást, valamint jelentős mennyiségű alapkutatást és klinikai kutatást végeznek. 

-    Terveink között szerepel, hogy a diagnosztikai munka terén az elkövetkező időszakban megvalósul a vármegyei labordiagnosztikai ellátás egységesítése, melyhez elengedhetetlen, hogy valamennyi Hajdú-Bihar vármegyében lévő fekvőbeteg-ellátási laboratórium ugyanazt a laboratóriumi informatikai szoftvert használja. Támogatjuk, hogy a tehetséges fiatal munkatársak – akik már korábban PhD-fokozatot szereztek – PhD-témavezetőként is bekapcsolódhassanak a kutatómunkába. A nemzetközi gyakorlatot is figyelembe vevő szakképzési tervet dolgozunk ki az észak-kelet-magyarországi régióban, laborszakképzésben lévő munkatársak számára – tájékoztatott Kappelmayer János professzor, az intézet igazgatója.  

A klinikai látogatásokon a kuratórium több tagja, Balla György, Győry Kálmán és Szólláth Tibor, illetve Balatoni Ildikó, a DE Klinikai Központ koordinációs alelnöke is részt vett. 

Sajtóközpont - CzA