Külföldi hallgatók támogatták a leukémiás gyerekek gyógyítását

Több mint egymillió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) az idei Food Day bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. A pénzt a gyermekhematológiai-onkológiai osztályon egy speciális steril szoba kialakítására fordítják.

A külföldi hallgatók az egymillió háromszázezer forintos támogatásukkal egy pozitív nyomású szoba, egy úgynevezett tisztatéri helyiség kialakításához járultak hozzá. 

-    Ebben a szobában azok a gyerekek gyógyulhatnak, akik a kezelés azon szakaszában vannak, amikor kifejezetten veszélyeztetettek a fertőzésekkel szemben. Ezt tudjuk kivédeni, jelentősen csökkenteni ezzel a helyiséggel. Jóval kisebb az esélye az oda bekerülő gyerekeknek, hogy fertőzést kapjanak, ezáltal nagyobb a gyógyulási arány. A beruházás költsége 40-50 millió forint. Éppen ez a több mint egymillió forint hiányzott a teljes összegből, így elmondható, hogy a koronát a tisztatéri helyiségre a hallgatók adománya teszi fel – hangsúlyozta Szegedi István, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai Osztályának egyetemi docense. 

A Debreceni Egyetem külföldi hallgatóit tömörítő szervezet, az International Student Union (ISU) legnagyobb és legnépszerűbb rendezvényét, az International Food Day-t idén májusban a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén szervezték meg, több ezer érdeklődő látogatott ki az eseményre. A bevételből ajánlották fel az egymillió háromszázezer forintot a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak. 

-    Az ételjegyek bevételéből sikerült összegyűjtenünk a felajánlott összeget. Az International Food Day történetében ez már az ötödik alkalom, hogy így támogatjuk az alapítványt és rajtuk keresztül a leukémiás gyerekek gyógyulását – emelte ki Melis Dávid, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának külföldi hallgatókért felelős alelnöke.

A támogatást a hallgatóktól pénteken vette át ünnepélyesen Hetey Attiláné, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratórumi tagja és Szegedi István, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai Osztályának osztályvezető egyetemi docense. 

Sajtóközpont - CzA