Konferencia az interdiszciplinaritás jegyében

Öt szekcióban 43 előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Hatvani István Szakkollégium tavaszi tudományos konferenciáján. A legnépszerűbb a természettudományi és történettudományi szekció volt az MTA debreceni székházában rendezett tanácskozáson.

Alap- és mesterszakos, valamint PhD-hallgatók egyaránt részt vettek a szakkollégium hagyományos tavaszi konferenciáján, amelynek célja, hogy a fiatalok a közönség és a közösség előtt bemutathassák aktuális kutatási eredményeiket.

Szendrei Ákos, a Hatvani Szakkollégium igazgatóhelyettese megnyitójában örömének adott hangot, hogy I. Lajos litván hadjáratától a fém nanorészecskéket tartalmazó aerogélek elállításáig szerteágazó témákban hangzanak el előadások a konferencián.

- A mai tanácskozás az első félévben az első nagy megmérettetése a szakkollégiumnak. Különböző tudományokban: történelemben, néprajzban, kultúratudományokban, társadalomtudományokban és természettudományokban hangoztak el előadások, 5 szekcióban összesen 43 ifjú kutató bemutatójának lehettünk tanúi. Az igazgatóhelyettes hozzátette: ez egy kiváló alkalom az eszmecserére, a hallgatók kutatásainak bemutatására, egyben szót ejtett egy, a határon átívelő kutatásról, amely a Bihar örökségét taglalja. Vadász Márton debreceni szakkollégista kutatása a környékbeli régiós értékek és az egykori Bihar vármegye egységét tekintve a határon túli régióhoz is illeszkedik.

Kukucska Zsuzsanna, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának tagja szerint nagyon fontos, hogy a hallgatók időről időre bemutathassák legfontosabb tudományos kutatásaikat.

- A szakkollégium egyik legfontosabb pillére és előnye az interdiszciplinaritás, ezt az erőt igyekszünk a kurzusainkban is bemutatni, támogatva ezzel a hallgatói kutatási témákat – jegyezte meg a HÖK-tag.

A Hatvani Szakkollégium tehetségei két hét múlva, az V. partiumi konferencián szintén beszámolhatnak kutatásaikról, ennek egyébként társszervezői is a debreceniek. A „Globális kihívások, regionális válaszok Közép-Európában a posz-covid időszakban” című konferencián a Hatvani Szakkollégium 10 előadója vesz részt, érdekesség, hogy ezen a konferencián más egyetemek hallgatóival, kutatóival is megoszthatják tudásukat.

Sajtóközpont - PKZs