Kitüntetett debreceni matematikus

Páles Zsolt akadémikus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet professzora nyerte el a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet.

A Szőkefalvi-Nagy Béla Érem kitüntetést a Kossuth-díjas matematikus lánya, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet alapította 1999-ben édesapja emlékére, aki több mint három évtizeden át volt a folyóirat főszerkesztője 1946-tól kezdve.

Az elismerést minden évben az a kiváló matematikus kaphatja meg, aki az 1922-ben indított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat.

Páles Zsolt fő kutatási területe a matematikai analízis és az operációkutatás. A függvényegyenletek és egyenlőtlenségek nemzetközi szinten vezető kutatója. Fontos és nagy hatású eredményeket ért el olyan területeken, mint a középértékek elmélete, az általánosított konvexitás, a függvényegyenletek regularitáselmélete, továbbá a nem sima analízis, optimalizálás és optimális irányítás.

A MathSciNet szerint 250 tudományos munka szerzője, amelyekre mintegy 2100 hivatkozás született 700 szerzőtől. Páles Zsolt 13 fontos közleményt publikált a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban.

Munkásságát eddigi pályája során olyan rangos kitüntetésekkel méltatták, mint az Akadémiai, a Szent-Györgyi Albert- és a Széchenyi-díj.

Az átadóünnepséget február 24-én Szegeden, a Bolyai Intézet Bolyai termében rendezték, ahol a díjazott előadást is tartott Elválasztási tételek kommutatív félcsoportokban és a kvázieltérés közepek jellemzése címmel.

Sajtóközpont – BZs

Fotó: SZTE, delmagyar.hu