Kínai viseletbemutató a belvárosban

Tradicionális kínai öltözékek bemutatójával, teaszertartással és ételkóstolóval várta szombaton az érdeklődőket a Hagyományos Kínai Népviselet Napja alkalmából szervezett rendezvényen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete és a Magyarországi Hagyományos Kínai Viseletek Klubja.

A kínai kultúrát népszerűsítő eseménynek a Német Kulturális Fórum és a Debreceni Egyetemi Színház székháza, a B24 adott otthont a Batthyány utcán.

A résztvevőket és vendégeket a DE BTK Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, Csontos Pál és kínai igazgatója, Cui Xianjun köszöntötte. Hangsúlyozták: a kínai kultúrában kiemelten fontos szerepet játszik az etikett, az illem, amelybe beletartozik az öltözködés is.

A hangulatot a ruhabemutatót megelőzően Liu Yonghan, a BTK magyar mesterszakos hallgatójának Guzheng-on – kínai citerán – előadott hangszeres játéka teremtette meg.

- Kína 5000 éves kultúrája gazdag ruházati hagyományt tudhat magáénak, idén az 56 kínai nemzetiség közül a népesség nagy részét alkotó han nemzetiség viseleteit szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek – mondta Wang Jie.

- A hanfu, vagyis a hagyományos han kínai viselet a Sárga Császár uralkodásától a 17. század közepéig (a Ming-dinasztia végéig, a Qing-dinasztia elejéig) a han nép által lakott főbb területeken volt elterjedt – ismertette kínai nyelven a felvonultatott tradicionális öltözékeket a Hagyományos Kínai Viseletek Magyar Klubja Debreceni Tagozatának elnöke, akinek mondatait Wang Panqi, a DE Táplálkozástudományi MSc szakos hallgatója tolmácsolta.

A program a színes, díszes öltözékeket viselő lányok táncbemutatójával folytatódott, amelynek koreográfusa ugyancsak Wang Jie, aki általános iskolás kora óta tanulja a kínai táncokat, hazájában több versenyt is nyert, a Debreceni Egyetemen pedig a klasszikus kínai tánc kurzust vezeti a Konfuciusz Intézet szervezésében.

A rendezvényt kalligráfiai bemutató, teaszertartás, hagyományos fametszeteket bemutató kiállítás és ételkóstoló színesítette, emellett fel lehetett próbálni a kínai viseleteket is.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint 350 kínai hallgató tanul, közülük többen a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemével kötött együttműködésnek köszönhetően magyar nyelven magyar alap- és mesterszakon, a Konfuciusz Intézet pedig lehetőséget kínál a kínai nyelv elsajátítására, a kínai kultúra megismerésére és megismertetésére mind az egyetem, mind pedig a város polgárainak körében.

Sajtóközpont - BZs

fotó: ZHANG Haizheng