Kínai Holdújév kirakatkiállítás

A kínai Tavaszi Fesztivál keretében a Tiencsini Képzőművészeti Akadémia 39 művészének alkotásaiból nyílt kiállítás február 12-én Debrecenben, a Piac utca 28/c alatti üzlet kirakatában. A tárlatot az egyetem Konfuciusz Intézete, a Tianjin Foreign Studies University és a város közösen szervezte.

Az újév Kínában hagyományosan a Holdújévvel, vagy más néven Tavaszi Fesztivállal kezdődik, amely a legfontosabb, hosszú történelmi múltra visszatekintő nemzeti, szellemi kulturális örökség. A fesztivál az első holdhónap első napján kezdődik, és annak tizenötödik napjáig, az úgynevezett Lámpás Fesztiválig tart. Így nem véletlen a kirakatkiállítás díszlete, amely ez utóbbit jeleníti meg.

- A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Konfuciusz Intézete nem csupán azért jött létre, hogy tanítsa a kínai nyelvet, hanem azért is, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a kínai kultúrát. Ennek egyik eszköze ez a különös környezetben megrendezett kiállítás, amely különleges műalkotások segítségével most az egyetemi polgárokon túl a város nagyközönségének is lehetőséget teremt egy távoli kultúra kis szegmensének megismerésére – fogalmazott a megnyitón mondott beszédében Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) dékánja.

A Tiencsini Képzőművészeti Akadémia Kína kilenc tekintélyes művészeti iskolájának egyike, az északi régió fontos művészeti, oktatási és kutatási központja. A most látható virtuális tárlat – amely 39 művész alkotását mutatja be – elősegíti a két ország művészeti és kulturális párbeszédét, valamint Tiencsin és Debrecen városának baráti együttműködését.

– A tavaly indult együttműködés újabb fejezetéhez érkeztünk, amelynek köszönhetően most a kínai kultúra fontos elemei jelenhetnek meg Debrecenben. Kína jelenléte városunkban egyre erősebb, nem csak a gazdaság, hanem az oktatás és a kultúra terén is-. A kultúra remek eszköz arra, hogy közvetítsen két nemzet között, és segítse egymás kölcsönös megismerését – mondta Puskás István, Debrecen kultúráért felelő alpolgármestere.

A megnyitók sorát Csontos Pál, a BTK Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója folytatta, beszédében kiemelve, hogy a Holdújévről a kínai közösségek világszerte megemlékeznek.

- Debrecenben az egyetem és a Bölcsészettudományi Kar intézete ezzel a tárlattal járul hozzá az ünnepléshez – hangsúlyozta angol nyelvű köszöntőjében az igazgató.

- Az óév búcsúztatása és az újév érkezése alkalmával a kínai tavaszt hoztuk el Debrecenbe a tradicionális és újraértelmezett műalkotások segítségével, amelyek sokszínűségükben teljes mértékben tükrözve mutatják be a kínai kortárs művészek kreativitását. Meggyőződésem, hogy ez a kiállítás is elősegíti a két ország közötti kulturális és művészeti együttműködést – hangsúlyozta Cui Xianjun, a BTK Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója.

A kirakattárlat monitorán futó képsorok a több mint ezer éves kínai tájképfestészeti hagyomány továbbélését szemléltetik. A sokféle stílusú és technikájú munka a kortárs kínai képzőművészetet változatossá és mozgalmassá teszi: egymás mellett élnek és egymásra hatnak a kalligrafikus tus- és akvarellfestők, a realista olajfestészet művelői, valamint a kísérletező kedvű médiaművészek.

A Konfuciusz Intézet által szervezett Holdújév tárlat, amely február 26-ig látható Piac utca 28/c alatti üzlet kirakatában, az egymás mellett élő, különböző irányzatok változatosságát, a kelet és nyugat, a régi és az új békés együttélését mutatja be.

Sajtóiroda – BZs