Ismeretlen területeken a DE TTK kutatói

Címlapján tette közzé a kémiai kutatások eredményeinek bemutatására szakosodott, neves NJC New Journal of Chemistry folyóirat a Debreceni Egyetemen működő Kémiai Glikobiológiai Kutatócsoport friss felfedezését. Az egyetemi szakemberek a C-glikozil-tetrazinok első képviselőit írták le.

Az úgynevezett C-glikozil-heterociklusok olyan csoportjának előállításával foglalkoznak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Szerves Kémiai Tanszék Kémiai Glikobiológiai Kutatócsoport munkatársai, amelyek ezidáig teljesen ismeretlenek voltak a szakirodalomban. A munka csaknem hat éve kezdődött Bokor Éva, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék adjunktusa irányításával, aki NKFIH/OTKA pályázatokon is nyert forrásokat erre.

Bokor Éva a hirek.unideb.hu-nak elmondta: kutatásaik eddigi eredményeit egy néhány napja megjelent tudományos cikkben foglalták össze, melyben társszerzőiként olyan magyar és külföldi BSc és MSc hallgatók, valamint egy doktorandusz is megjelenik, akikkel közösen tervezték meg és dolgozták ki a kísérleteket. A közleményt a brit Királyi Kémiai Társaság és a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ által kiadott Q1 besorolású, a kémia új irányzatainak publikálására szakosodott NJC New Journal of Chemistry szakfolyóirat közölte. A lap szerkesztői a témát olyan fontosnak ítélték, hogy a címlapra tették. Illusztrációnak egy középkori térkép részletét használták hozzá, amelyen a Terra incognita felirat olvasható. Akkoriban ilyen szöveggel jelölték a még ismeretlen területeket.

- A közleményben a C-glikozil-tetrazinok első képviselőit írjuk le, amelyek a további kutatások során remélhetőleg továbbfejleszthetőek lesznek úgynevezett bioortogonális jelzőmolekulák kialakítására. Mivel ilyen vegyületek eddig nem álltak rendelkezésre, biológiai hatásaik teljesen ismeretlenek. Ezek felderítésére együttműködünk partnereinkkel, és szívesen várjuk más kutatók kapcsolódását is – fogalmazott Bokor Éva.

Somsák László, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék tanára kifejtette: a Kémiai Glikobiológiai Kutatócsoport fő vizsgálódási területe az úgynevezett glikomimetikumok tervezése és előállítása. A glikomimetikumok a természetes szénhidrát (cukor) származékok kémiai és/vagy biológiai sajátságait utánzó vegyületek, amelyek a szénhidrát-alapú gyógyszertervezés kiindulási pontjait jelentik. Ezen belül a kutatócsoport számos altémával foglalkozik, amelyek közül az egyik az úgynevezett C-glikozil-heterociklusok szintézise.

- Ebben a vegyületcsoportban a korábbiakban elért kiemelkedő eredmény volt egyes származékok cukorbetegség elleni potenciális alkalmazhatóságának felismerése, melyre a DE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet munkatársaival együttműködve jöttünk rá – ismertette a hirek.unideb.hu-val Somsák László.

A szóban forgó cikk a NJC New Journal of Chemistry folyóirat honlapjáról szabadon letölthető, azonban előtte regisztráció szükséges.


Sajtóközpont - OCs