Ír nagyköveti vizit az egyetemen

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének meghívására a Debreceni Egyetemre látogatott és Globális szigetek: Írország, Magyarország és az Európai Unió (Global Islands: Ireland, Hungary and the European Union) címmel előadást tartott Ragnar Almqvist. Írország magyarországi nagykövete első alkalommal járt az intézményben.

A diplomatát keddi ismerkedő látogatása során Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Keményfi Róbert, a BTK dékánja és Venkovits Balázs, a BTK Angol-Amerikai Intézet igazgatója fogadta.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes bemutatta az egyetem sokszínű képzési kínálatát, beszámolójában kiemelte a nemzetközi kapcsolatok fontosságát mind az oktatás, mind pedig a tudományos együttműködések terén.

Ragnar Almqvist nagyra értékelte, hogy ilyen mértékű az érdeklődés az ír kultúra iránt Magyarországon, és elismerően szólt a Debreceni Egyetemen ezen a téren végzett oktatói és kutatói munkáról. Az egyeztetések során szintén kiemelte a hallgatói mobilitás fontosságát és annak elősegítését.

- A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is erős a kapcsolat az egyetem, azon belül a Bölcsészettudományi Kar és Írország Nagykövetsége között, amelyet tovább mélyíthet a mostani látogatás és a BTK Angol-Amerikai Intézetében végzett munka – hangsúlyozta Keményfi Róbert dékán.

Az intézetben az 1990-es évek óta működik az Ír Tanulmányok Központja, amely 2013 óta a nemzetközi EFACIS irelandisztikai hálózat tagja.

- Az Angol-Amerikai Intézet portfóliójában fontos szerepet játszanak az ír tanulmányok, amelyekre egyre nagyobb a hallgatói érdeklődés, emellett számos oktatónk foglalkozik ír tematikájú kutatásokkal nemzetközi együttműködés keretében is – emelte ki Venkovits Balázs igazgató.

A nagykövet az intézet ír vonatkozású munkájába is betekintést nyert, a korábbi konferenciákat, a könyvtárat, a különböző tematikájú előadásokat és kiállításokat Gula Marianna, a Brit Kultúra nem önálló Tanszék adjunktusa mutatta be.

Ragnar Almqvist hallgatóknak tartott előadásában – melynek részben Magyarország közelgő európai uniós elnöksége volt az apropója – Írország és az Európai Unió kapcsolatait tekintette át, több ponton Magyarország Európai Unióhoz való viszonyával összehasonlítva, miközben az ír társadalomban az elmúlt húsz évben végbement, mérföldkőnek számító változásokat az irodalom prizmáján keresztül is megvilágította.

A nagyköveti látogatás az előadást követően az Angol-Amerikai Intézet és a Zeneművészeti Kar Hallgasd csak (Listen Now Again) című közös zenei-irodalmi estjével zárult a Liszt teremben.

Sajtóközpont