Workshop a publikációs stratégiákról

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-Ösztöndíj nyertesei számára szervezett workshopot pénteken a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A Szigetben rendezett eseményen a fiatal kutatók a publikálással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkkal ismerkedtek.

A tudományos életpályamodell támogatására kidolgozott új ösztöndíjrendszert 2023 februárjában hirdette meg a Debreceni Egyetem és az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. A Kiválósági PhD-ösztöndíjakat első alkalommal tavaly szeptemberben vette át tizenhét, kiemelkedő teljesítmény nyújtó és a pályázaton nyertes doktorandusz.

-  A Publikációs stratégiák, XXI. századi kutatási életciklus címet viselő találkozó célja, hogy a fiatal kutatók megismerjék a DEENK szolgáltatásait, amelyek segíthetnek abban, hogy a kutatási eredmények minél szélesebb körhöz eljuthassanak – fogalmazott köszöntőjében Karácsony Gyöngyi.

A DEENK főigazgatója kiemelte: a beszélgetés nem csupán a résztvevők számára nyújt új információkat, hiszen a visszajelzések egyben útmutatást nyújthatnak, ötleteket adhatnak a DEENK szolgáltatásainak további, hallgató- és kutatóbarát bővítéséhez.

A programban elsőként a Floridai Egyetemen kidolgozott kutatási életciklus-modellt ismerhették meg az érdeklődők.

- Az első a tervezés szakasza, ami a kutatási tevékenység felépítéséről és a várható eredmények meghatározásáról szól. A projektciklus a kutatások, mérések időszaka, ezt követi a publikáció időszaka, amikor az elért eredmények – valamilyen formában – már közzétehetők, a negyedik pedig – ami újdonság a XXI. században, azonban egyre fontosabb – a publikáció menedzsment, ami abból a szempontból fontos, hogy minél szélesebb körben legyenek elérhetőek az új tudományos eredmények – ismertette előadásában a négylépéses modell szakaszait Fazekas-Paragh Judit, a DEENK Oktatás- és kutatástámogatási Osztály vezetője.

A modell megismerésén túl a résztvevők betekintést nyerhettek a DEENK különböző támogató szolgáltatásaiba is, információkat kaptak a tudományos teljesítményértékelés átfogó reformját célzó CoARA kezdeményezésről Száldobágyi Ádámtól, aki a Debreceni Egyetem data stewardja, vagyis adatgazdász szakembere. Az előadást követő csoportmunka során pedig az is kiderült, ezeket mennyire ismerik és használják a PhD-hallgatók kutatásaik és az eddig elért tudományos eredményeik publikálása során.

Sajtóközpont - BZs