Új, modern eszközök a SET-ben

A fizioterápia, a pályaellátás és a gyógytorna területén nagy hatékonysággal alkalmazható berendezésekkel gazdagodott a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjának (SET) eszközparkja. A 11 milliós forintos beruházással a rehabilitációs és a diagnosztikai lehetőségek is bővülnek.

Szántó Sándor sportorvos, a DE tanszékvezető egyetemi tanára, a SET orvosigazgatója elmondta: a kollégákkal egyeztetve állították össze az új eszközök listáját. Úgy látják, egyre nagyobb az igény a fizioterápiára, legyen az akár manuálisan végzett terápia vagy eszközös beavatkozás. Ennek megfelelően bővítették a portfóliót az intézményben.

- A fizioterápiás műszerparkunk egy kombinált új eszközzel, a Therlannal gazdagodott. Ez alkalmas elektromos és ultrahang kezelésre. Szintén a fizioterápia nagy újdonsága a Bemer, ami egy pulzáló mágneses terápiát jelent. Nagy előnye, hogy gyorsítja a sérülések gyógyulását azáltal, hogy javítja a mikrokeringést. Stresszoldó hatása is lehet, tehát egy komplex kezelési mód – részletezte a sportorvos.

A szakember hozzátette: egyre több az igény a pályaellátásra, vagyis a sportmérkőzések orvosi hátterének biztosítására, elsősorban a DEAC-nál, de más csapatok találkozóin is. Hogy ez szakmailag megalapozott legyen, a SET új sürgősségi táskákat, hordozható defibrillátort és egy korszerű, mobil ultrahangkészüléket is beszerzett. 

- Ez alkalmas izomsérülések, ízületi károsodások vizsgálatára, elsődleges diagnózis felállítására. Egy kisebb táskába belefér és van hozzá egy tablet éppen azért, hogy még inkább a helyszínen történjen az ellátás, tehát akár rögtön a pálya szélén vagy az öltözőben is használhatják ezt a sportolókat ellátó kollégák - emelte ki Szántó Sándor.

A SET sportorvosi vizsgálatokat is végez a DEAC játékosai, illetve a lakosság részére. Ehhez érkezett egy korszerű EKG-berendezés, amivel meg tudják duplázni a vizsgálatok számát.

Szintén újdonság a központban egy, a mozgásterápiát szolgáló függesztőrács, amelynek a tetejére vagy oldalára különböző hevederekkel lehet rögzíteni a pácienst, kikapcsolva ezzel a gravitációt. Akár ízületi mozgásbeszűkülésnél passzív mobilizálással, akár ellenállással szemben célzott erősítésre is használható. Szintén a gyógytornászok lehetőségeit bővíti egy nyomásmérő eszköz, amellyel a core-izmok erejét lehet monitorozni, mozgásterápiás beavatkozások, gyógytornák eredményét ellenőrizni.

Sajtóközpont - PKZs