Tudományos tevékenységükről számoltak be a hallgatók

Huszadik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiuma a Tudományos Kerekasztalt. A hétvégi programon negyven hallgató mutatta be orvos- és egészségtudományi kutatásait a Learning Centerben.

-    A Sántha Kálmán Szakkollégium az Általános Orvostudományi Kar tehetséggondozásának kiemelkedő eleme. Több évtizedes magas színvonalú tevékenysége többek között azzal is mérhető, hogy egykori tagjai közül sokan egyetemi tanárokká, szakmájuk meghatározó képviselőivé váltak. Az alapítványi finanszírozás többletforrásokat nyújt a szakkollégium számára, biztos vagyok abban, hogy helyesen fogják használni ezt a páratlan lehetőséget – emelte ki Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a rendezvény megnyitóján.  

A szakkollégium által szervezett tudományos kerekasztalnak nagy hagyományai vannak, tíz éve minden félévben megrendezik. A szombati volt a huszadik ilyen esemény. 

-    A szakkollégiumok tevékenységében a legaktívabb, kiváló hallgatók vesznek részt. A közösségteremtés mellett teret engedünk a szakmai előrehaladásnak, tesszük ezt orvos- és egészségtudományi témájú előadások, kurzusok, pályaválasztási beszélgetések, újabban laborfoglalkozások és természetesen a Sántha Tudományos Kerekasztal megszervezésével – hangsúlyozta Kappelmayer János, a szakkollégium igazgatója. 

A Learning Centerben tartott eseményen negyven magyar és külföldi hallgató mutatta be tudományos tevékenységét, alapkutatások, klinikai kutatások és népegészségügy szekcióban. 

-    Az idei esemény különlegességét az adja, hogy már huszadik alkalommal jövünk össze, hogy megoszthassuk tudásunkat, tapasztalatainkat és új gondolatokat szüljünk a tudomány területén. Ez a folyamatos fejlődés és elkötelezettség példát mutat mindannyiunk számára arra, hogyan lehetünk részesei egy olyan közösségnek, amely elkötelezett a tudomány és az innováció iránt. A kerekasztal kiváló lehetőség arra, hogy a hallgatók fejlesszék előadói képességeiket a TDK konferencia előtt – mondta a hirek.unideb.hu-nak Vigh Barbara, a szakkollégium hallgatói elnöke. 

A tízperces előadásokat ötperces vita követte. A szakmai zsűri az előadás felépítése, stílusa, kidolgozottsága és az információtartalom mellett az előadó vitakészségét is értékelte.   

A szakkollégium 1987-ben alakult, jelenleg mintegy kétszáz aktív tagja van, akik az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségtudományi Kar hallgatói közül kerülnek ki.

Sajtóközpont - CzA