A szociális munka világnapját ünnepelte az ETK

Buen Vivir, vagyis valódi változás a közös jövőért - ez volt a mottója a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán (ETK) a szociális munka világnapja alkalmából megrendezett eseménynek. A március 22-ei programot az ETK Szociális és Társadalomtudományi Intézete, a Társadalomtudományi és Szociális Munka Tanszék, valamint a szociális ismeretek tanára mesterképzés hallgatói szervezték.

- Nagyon fontos ez az esemény számunkra, hiszen a szakmának ez egy olyan ünnepsége, amikor a szakemberek évente legalább egyszer találkoznak és megoszthatják tapasztalataikat. Beszélhetünk az esetleges kihívásokról, és a lehetőségekről is. A rendezvény tízéves múltra tekint vissza, viszont a szociális szakemberképzés a karunkon ennél sokkal régebben kezdődött. Az első szociális munkás évfolyam 1990-ben kezdte meg tanulmányait. Ezt követően az elődeink, és mi magunk is azon dolgoztunk, hogy a munkaerőpiac kihívásaira reagálva folyamatosan bővítsük és fejlesszük a képzési portfóliónkat – részletezte Rusinné Fedor Anita intézetigazgató, általános és tudományos dékánhelyettes, aki örömmel konstatálta, hogy a legfrissebb jelentkezési adatok szerint a szociális munka alapszakra nagyon nagy az érdeklődés levelező tagozaton, és nemcsak Nyíregyházán, de a szolnoki képzési helyen is.

Az esemény mottója, vagyis a Buen Vivir a jólétet, az életminőséget, a társadalmi felelősségvállalást, az elégedettséget és a környezettudatosságot jelenti. 

- Ezek a kutatómunkáink kulcsszavai is. 2008 óta működik az az életminőség kutatócsoport, melyet Fábián Gergely vezet, és melynek keretei között felmérjük Nyíregyháza lakóinak életminőségét. Emellett is számos területen vagyunk jelen, és folytatunk vizsgálatokat. A segítő szakmában jelenlévők legfőbb feladata az, hogy az arra rászorultakat segítsék. Azonban az is lényegi kérdés, hogy a segítő szakmákban dolgozóktól megkérdezi-e néha valaki azt, hogy vannak. Mi erre is próbálunk figyelni – fogalmazott a Rusinné Fedor Anita. 

A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak. Színvonalas szakmai munkája elismeréseként a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karáért Emlékplakettet kapta Nagy Katalin, a Baktalórántházai Kistérségi Szociális Központ intézményvezető helyettese. Az ETK az oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért a DE Egészségtudományi Kar Szociális Képzéseinek Oktató Intézménye 2024. címet adományozta hét intézménynek: Tabulapláza Alapítvány Labor Café Közösségi Kávézó, Baktalórántházai Kistérségi Szociális Központ, Nyírbátor Város Szociális Szolgálata, Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Jelenlét Pontok az Észak-alföldi régióban, Ébredések Alapítvány SE Közösségi Pszichiátriai Centrum, ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft.

A megnyitó és a díjátadó után két plenáris előadással folytatódott a program. Elsőként Csekk János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) kirendeltségvezetőjének előadását hallgathatták meg a résztvevők a TEF társadalmi felzárkózási tevékenysége, programjai Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében címmel.

A plenáris rész zárásaként Vámosiné Balla Petra és Rusinné Fedor Anita előadása következett a segítőszakmákban dolgozók munkával való elégedettsége témában. Két kerekasztal-beszélgetést is rendeztek, az egyik központi eleme a társadalmi felelősségvállalás a szociális és gyermekvédelmi területeken, a második pedig a szociális és kulturális sokszínűség témakörét ölelte fel. A World Café keretei között a közösség összetartóerejét erősítő tréningen vehettek részt a vendégek. A középiskolás fiatalok érdeklődését a filmklub ajánlotta érzékenyítő vetítés keltette fel a leginkább. A világnap zárásaként közös faültetéssel szimbolizálták a fenntarthatóságot és a változást.

 

Sajtóközpont - KSzD