Szenior Egyetem: a véráramlás titkai

Már megtekinthető a Debreceni Egyetem élethosszig tartó tanulást támogató képzési programjának legújabb előadása. Németh Norbert egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese „A Vér tudja ő útjait...” címmel a véráramlástan rejtelmeiről beszél az online elérhető videóban.

A szigorú járványügyi szabályozás miatt nem a megszokott formában, hanem az online térben tért vissza a 2020/2021. tavaszi félévben a Debreceni Egyetem speciális képzési programja, a Szenior Egyetem. A sorozatot A nagyvárosi bűnözés és a bűnügyi újságíró a Horthy-kori Budapesten című előadásával Kerepeszki Róbert habil. egyetemi docens, a Történelmi Intézet igazgatóhelyettese kezdte.

A félév a Szenior Egyetem egyik legnépszerűbb témájával, orvostudományi előadással folytatódik. Németh Norbert professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese „A Vér tudja ő útjait...” címmel a véráramlástan rejtelmeiről beszél a YouTube-on már elérhető videóban.

- Az orvostudomány számos területét szövi át a véráramlástan témaköre. Ez a szövetek, szervek megfelelő működése számára elengedhetetlen folyamat felépítésében és összetettségében csodálatos rendszer, ám számos ponton el tud romlani. Előadásomban egy rövid betekintést nyújtok a vérkeringés orvostörténeti vonatkozásairól, biofizikai és élettani alapjairól, kitérve olyan betegségekre és kóros állapotokra, amelyekben ezek a faktorok megváltoznak – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Németh Norbert.

A professzor hozzátette: a véráramlástan (haemorheologia) foglalkozik a vér alakos és plazmatikus összetevői mellett a vérrel kontaktusban álló érfal és érrendszer működésével. Az ÁOK dékánhelyettese a kísérletes sebészet és a sebészeti műtéttan területén dolgozik, kutatóorvosként a véráramlástan és a mikrokeringés, valamint annak sebészeti patofiziológiai vonatkozásait vizsgálja.

„A Vér tudja ő útjait...” című előadás már elérhető a Debreceni Egyetem YouTube-oldalán.

A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Sajtóiroda - TPL