SET Up! Edzésre fel!

Egészségesebb, fittebb mindennapokra vágyóknak indított 12 hetes életmódprogramot a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központja (SET). A résztvevőknek sportorvos, szakedző, dietetikus és gyógytornász ad útmutatást abban, hogyan is kell tudatosan, célravezetően sportolni.

A SET Up-programot a kezdőtől a haladó szintig bárki igénybe veheti, aki egészségesebb életvitelre, testsúlycsökkenésre, netán sportteljesítményének növelésére vágyik. Olyanok is jelentkezhetnek, akik jellemzően az ülő munkavégzés vagy a stresszes életvitel okozta ártalmaktól szeretnék megóvni magukat, testi-szellemi felfrissülésre vágynak.

- A cél elsősorban a fittség megőrzése, vagy éppen annak elérése úgy, hogy a tudományt és a SET magasan képzett szakembereit, illetve modern diagnosztikai eszközeit is segítségül hívjuk – mondta az életmódprogram kapcsán Nagy Ákos, az intézmény operatív igazgatója.

A 12 hetes program egy komplex sportdiagnosztikai állapotfelméréssel kezdődik.

- A pácienssel spiroergometriai vizsgálatot végzünk, mely során edzésintenzitási zónákat, illetve maximális zsírégetéshez tartozó pulzuszónát tudunk meghatározni. Az előzetes felmérés része továbbá egy testösszetétel-vizsgálat, amelynek segítségével információt kapunk az egyén izomtömegéről, testzsírszázalékáról – részletezte a kezdő lépéseket az operatív igazgató.

Az eredmények alapján – amelyekről írásos elemzés készül – orvos, szakedző, gyógytornász és dietetikus közreműködésével tűzik ki a program végére elérni kívánt, reális célt, s ennek megfelelően kap a páciens edzéstervet. A közös munka részeként gyógytorna-foglalkozásokon és dietetikai tanácsadáson is részt vesz a jelentkező, illetve több alkalommal személyes edzői konzultáción beszélik meg a következő periódusban teljesítendő feladatokat. A SET szakemberei a program során egy Polar pulzusmérő öv segítségével, távolról monitorozzák az edzésteljesítményt, ez jelentős segítséget nyújt a további edzéstervezésben is. További részleteket a SET weboldalán olvashatnak.

Sajtóközpont – PKZs