THE-rangsor: a top 1000-ben a DE

A világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legújabb ranglistáján. A tizenegy hazai intézmény között a harmadik helyet megszerző DE az oktatás területén érte el a legjobb részeredményt, globálisan a 351. pozíciót.

A neves brit rangsorkészítő Times Higher Education (THE) csütörtökön publikálta legfrissebb World University Rankings 2022 ranglistáját, melyen a Debreceni Egyetem a 801-1000. helyezést ért el a világszerte vizsgált 1662 felsőoktatási intézmény között, és a harmadik helyet szerezte meg a hazai egyetemek közül. A DE a legjobb részeredményt az oktatás területén érte el, amivel a világlista első negyedében foglal helyet.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese a rangsorban elért helyezés kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a Debreceni Egyetem az egyre erősebb nemzetközi felsőoktatási mezőnyben is jól teljesít.

-  Ez a helyezés visszajelzés a Debreceni Egyetem oktatóinak kiválóságáról, hiszen a 351. helyet szereztük meg, illetve figyelemre méltó a nemzetköziség kategóriában elért 437. helyezés. Ugyanakkor látjuk, hogy mely területeken kell még fejlődnünk, hiszen a kutatás tekintetében az 1017., míg a publikációk esetében az 1077. helyen állunk. Ezeknek a szegmenseknek az erősítésén kell dolgoznunk, hogy előrébb tudjuk lépni a ranglistán – hangsúlyozta a rektorhelyettes. 

A THE World University Rankings az egyetlen globális rangsor, amely a kutatásintenzív egyetemeket valamennyi meghatározó tevékenységük mentén hasonlítja össze: oktatás, kutatás, tudáshasznosítás, nemzetközi tevékenység. Tizenhárom részletesen kalibrált teljesítménymutatót használnak a legátfogóbb és kiegyensúlyozottabb elemzéshez, melyeket a hallgatók, a tudósok, az egyetemi vezetők, az ipar és a kormányok is elismernek. A teljesítménymutatók öt területre vannak osztva: oktatás (tanulási környezet); kutatás (mennyiség, jövedelem és jó hírnév); publikáció (kutatási befolyás); ipari jövedelem (tudáshasznosítás) és nemzetköziség (alkalmazottak, hallgatók és kutatók).

A hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett tíz intézmény került fel a rangsorra, melynek élén az egyesült királysági University of Oxford, az egyesült államokbeli California Institute of Technology és a szintén amerikai Harvard University végzett.

Sajtóiroda - TPL