THE-rangsor: idén is az élmezőnyben

Az Egészség és jóllét, valamint az Élet a víz alatt kategóriában is a legjobb 100 közé került, míg legjobb magyar intézményként a 101-200. helyen áll a Debreceni Egyetem a Minőségi oktatás kategóriában a Times Higher Education legújabb, Impact Ranking listáján.

A neves brit rangsorkészítő Times Higher Education legfrissebb listája, az Impact Ranking az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai mentén rangsorolja a felsőoktatási intézmények társadalmi és gazdasági szerepvállalását, valamint hatásait. A Debreceni Egyetemet a 17 közül 4 kategóriában vizsgálták, s valamennyiben a legjobbak között kapott helyet.

Az Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) területen 871 egyetem közül a 87. helyet érte el, míg az Élet a víz alatt (Life Below Water) kategóriában 379 intézmény közül a 100. lett.   
 
Az intézmény legjobb magyar egyetemként tartani tudta a 101-200. helyet a Minőségi oktatás (Quality Education) kategóriában, annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest közel 300 egyetemmel, 966-ra nőtt a rangsorolt intézmények száma. Az Együttműködés a célokért (Partnership for Goals) kategóriákban a DE a 201-300. helyet szerezte meg az összes, 1154 egyetem között.  

A nemzetközi rangsor készítői az Egészség és jóllét témában figyelembe vették az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, arányát a teljes hallgatói létszámhoz viszonyítva, az egészségügyi kutatásokat, ipari együttműködéseket, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó infrastruktúrát: az egyetemi sportpályákat és -létesítményeket (egyetemi sportkomplexum, DESOK, SET-központ, Unifit). A Minőségi oktatás témakörben többek között a gyermekkori oktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó kutatásokat, a tanárképzésben diplomát szerzők, valamint a hallgatók között az első generációs értelmiségiek arányát vizsgálták. Az Élet a víz alatt kategóriában a témához kacsolódó kutatások, a vízi ökoszisztémákhoz fűződő oktatási és tudományos tevékenység, a vízre veszélyes hulladék ártalmatlanítása, valamint a helyi vízi ökoszisztémák fenntartása is szerepet játszott a pontszám kialakításánál, míg az Együttműködés a célokért kategóriában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz kapcsolódó oktatási, kutatási és társadalmi szerepvállalási tevékenységet vizsgálták.  
 
Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) kategóriában az egyesült államokbeli Oregon Health and Science University, a Minőségi oktatás (Quality Education) kategóriában a dániai Aalborg University, az Élet a víz alatt (Life Below Water) kategóriában az egyesült királysági University of Plymouth, míg az Együttműködés a célokért (Partnership for Goals) kategóriában az ausztráliai University of Newcastle lett az első. Az összesített rangsor élén az egyesült királysági University of Manchester, az ausztráliai University of Sydney és RMIT University végzett.               
 
Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem került fel a Times Higher Education legfrissebb rangsorára.  
 
A teljes lista elérhető a Times Higher Education weboldalán.  
 
Sajtóiroda - TPL