Nyíltan a tudományról

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz (Open Science). Az erről szóló oklevelet szerdán vehette át Szabó Istvántól, az NKFIH elnökhelyettesétől Szilvássy Zoltán rektor.

Az Open Science a friss kutatási eredmények terjesztésének új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, és a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányait alkalmazza a tudományos kommunikációban. A Nyílt Tudományos Állásfoglalás célja az új ismeretek létrehozásának felgyorsítása mellett az oktatás támogatása, az innováció ösztönzése, valamint a tudományos folyamatok átláthatóságának előmozdítása, a kutatási eredmények elérhetőségének biztosítása mind a szakmai közösségek mind a nagyközönség számára.

- A debreceni az ország egyik legnagyobb egyeteme, ezért mindaz, ami az oktatás és kutatás terén itt történik, példamutató más felsőoktatási intézmények számára – fogalmazott köszöntőjében Szabó István.

Az NKFIH elnökhelyettese hangsúlyozta: fontos a kiválóságok bemutatása, a publikációk és adatok közzététele, azonban ennek túl kell mutatni az ország határain, hiszen kizárólag a nemzetközi láthatóság az, ami hatást tud gyakorolni a világra, a tudomány, a gazdaság és az ipar területén egyaránt.

- A Debreceni Egyetemen hagyománya van a tudományos kezdeményezéseknek, amit a mostani csatlakozás még magasabb szintre tud emelni a jövőben – fogalmazott az elnökhelyettes.

Szilvássy Zoltán rektor beszédében a tudományos kutatásokkal kapcsolatos publikációk hitelességének, megalapozottságának fontosságát emelte ki.

Az egyetemi vezető kifejtette, hogy a tudományos életben rendkívül nagy jelentősége van a minőségbiztosításnak: a kutatási eredmények hitelességét a minél szélesebb körű elérhetőséggel és átláthatósággal lehet szavatolni.

- Mostantól az Open Science lesz a garancia a Debreceni Egyetemen is, amelynek tudományos eredményességét az az intézmény kutatási téren elnyert sikeres pályázati forrásai is igazolják – fogalmazott a rektor.

Az egyetemen jelentős szerepet vállal a tudományos publikációk közzétételében az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK), amely már 2006 óta lehetőséget biztosít online felületein publikációk közzétételére. Ez a szám mára eléri a 15 ezret. Emellett az Egyetemi Kiadó gondozásában 36 tudományos folyóirat megjelentetéséhez biztosít technikai hátteret a DEENK. 2021-ben a könyvtár a kutatómunka megkönnyítésére adatrepozitóriumot hozott létre, a „Tudóstér”-nek köszönhetően a kutatók munkássága egyéni, intézeti és kari szinten egyaránt követhető és átlátható.

- A nemzeti Open Science állásfoglaláshoz történő csatlakozás jelentős mérföldkő a DEENK életében, hiszen fontos feladatunk, hogy az oktatást és kutatást korszerű eszközökkel és megoldásokkal támogassuk valamennyi egyetemi polgár számára.  A nyílt tudomány alapelveinek alkalmazásával a kutatásiadat-kezelés, valamint a saját egyetemi repozitórium működtetése egyaránt elsődlegessé válik – emelte ki Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója.

A csatlakozást tanúsító okirat átadását követően az esemény keretében a 21. század tudományával foglalkozó fórumot rendezett könyvtári munkatársak, a Kiadói Bizottság tagjai és egyetemi kutatók részvételével a DEENK.

Sajtóközpont – BZs