Magyar Nyílt Tudományos Fórum III.

„Fókuszban az állásfoglalás a nyílt tudományról” címmel rendezett online fórumot a National Initiatives for Open Sciene in Europe (NI4OS-Europe) projekt tagjaként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

Magyarország is követi a globális trendeket a tudományos kommunikációban, így egyre nagyobb figyelem övezi a nyílt tudományt, a nyílt kutatást és a tudományos kommunikáció változásait. Az új kihívásokra reagálva a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinálásával tavaly októberben létrejött egy hivatalos állásfoglalás a nyílt tudományról, amely tartalmazza a hazai tudományos kibocsátásra vonatkozó irányelveket. 

A több mint 170 résztvevőt számláló január 19-én rendezett Nyílt Tudományos Fórum III. című esemény központi témája ez az állásfoglalás volt. Célja, hogy felhívja a tudományos közösség figyelmét az open science szemlélet jelentőségére és időszerűségére, valamint iránymutatásként szolgáljon a nyílt kutatás gyakorlati megvalósítására.

A rendezvényt Mohácsi János, a KIFÜ Nemzetközi K+F főosztályvezetője nyitotta meg, aki előadásában összefoglalta a Magyar Nyílt Tudományos Fórum első két alkalmával történteket, valamint a hazai érdekeltségeket az Európai Nyílt Tudományos Együttműködésben (EOSC). 

A fórumon Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese és Urbán Katalin, az NKFIH stratégiai tanácsadója prezentációban foglalta össze a kitűzött célokat, emellett részletesen áttekintették az állásfoglalás legfontosabb pontjait. 

Az eseményen szó volt még ezen kívül a kutatásiadat-infrastruktúráról és az ehhez kapcsolódó pályázati keretrendszerekről is. Fontos szakpolitikai cél a hazai publikációs- és adatrepozitóriumi hálózat szisztematikus fejlesztése, ezért az állásfoglalásban kiemelt szerepet kap a kutatási adatokra vonatkozó ajánlás. 

A Magyar Nyílt Tudományos Fórum sikerességében nagy szerepet játszott a DEENK is, hiszen a kezdetektől aktív partnerként vett rész a rendezvénysorozat tervezésében, szervezésében és lebonyolításában. 

- Az egyetemi könyvtár már több mint egy évtizede elkötelezetten tájékoztatja a kutatói közösséget a nyílt tudomány témakörében. Az OpenAIRE projekt keretein belül szakmailag és tartalmilag koordináltuk az openscience.hu oldal létrejöttét, amelyet azóta is gondozunk. Személyes és online rendezvényekkel támogatjuk a kutatókat a kutatási adatkezelés, azon belül is a FAIR kutatási adatok témakörében, ezzel is szorosan kapcsolódva az állásfoglalás erre vonatkozó fejezetéhez – mondta Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója. 

A DEENK mindezeken túl vezető szerepet vállal az NI4OS-Europe projektben, amely az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés, vagyis a European Open Science Cloud kiemelt támogatója.

Sajtóiroda - BZs