Különleges, interdiszciplináris, interkulturális

Szenzoriális színház, állatasszisztált pedagógia, zeneterápia, gyermekszegénység, digitális egyenlőtlenség, tanulási zavarok, sajátos nevelési igény, antropológia – csak néhány téma abból a száz tudományos előadásból, melyet tizennyolc ország szakemberei osztottak meg a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szervezett IX. Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris konferencián.

A DE GYGYK a munkaerőpiaci igényekre reagálva 2017-ben indította el gyógypedagógia képzését, amely mára igazi sikertörténetté vált, hiszen a képzésre jelentkezők kimagasló száma mellett évről-évre több száz szakember kap itt magas színvonalú képzést és piacképes diplomát. A hallgatók szakmai felkészülését is segíti a kar kilencedik alkalommal megszervezett Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciája. A tanácskozáson a különleges bánásmódot igénylő gyerekek oktatásával, nevelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményeken túl számos tudományág szemszögéből járták körbe a témakört a társadalomtudománytól az antropológián át a sporttudományig.

- Az interdiszciplinaritás központi filozófiai eleme a rendezvénynek, hiszen a konferencia célja, hogy ne kizárólag a pedagógiai értelmét hangsúlyozza a jelenségnek, hanem rávilágítson arra, hogy a különleges bánásmódot igénylő személy vagy csoport egy társadalmi kontextus része, kulturális élethelyzet következménye vagy annak aktora, esetleg elszenvedője. Éppen ezért ezeknek a szempontoknak csak együtt és egymásra olvasva van relevanciája, a különleges bánásmódról, mint egy fontos pedagógiai és szociokulturális kérdésről beszélni. A konferencia ehhez szeretne táptalajt biztosítani – hangsúlyozta Biczó Gábor dékánhelyettes a pénteki tanácskozás megnyitóján.

A rendezvényre több mint 300 tudományos kutató, hazai és külföldi képzőintézmények egyetemi oktatói és doktoranduszai, illetve a szakterületek képviselői, például a Pedagógiai Szakszolgálatok munkatársai, gyógypedagógusok, óvodapedagógusok, fejlesztőpedagógusok érkeztek, valamint előadók többek között Kenyából, Indonéziából, Marokkóból, Brazíliából, Kínából, a Fülöp-szigetekről, Törökországból, Észtországból, Vietnamból és Dubaiból. A nemzetközi előadók nagy száma mellett a DE GYGYK szakmai elismertségét mutatja, hogy ma már a külföldi kutatók körében is presztízst jelent írásaikat a kar Különleges Bánásmód Interdiszciplináris folyóiratában megjelentetni.

- Büszkeséggel tölt el, hogy a kiadványunkban fennállásának 10 éve alatt 313 szerzőtől több mint 400 cikk jelent meg és azon dolgozunk, hogy mindig színvonalas, a szakma számára gyakorlatban is alkalmazható, előremutató tudományos eredmények kapjanak helyet benne – emelte ki köszöntőjében Mező Ferenc, a folyóirat főszerkesztője.

A konferencia idén is a DE Gyakorló Óvodájába járó gyerekek és a gyógypedagógia szakos hallgatók látványos jelnyelvi előadásával kezdődött. Majd a plenáris előadást követően 18 szekcióban folytatódott a tanácskozás magyar és angol nyelven.

 

Sajtóközpont - TB