Konferencia az egészséges életkezdetről

A várandósság és a korai életszakasz, valamint a szülést követő tágabb időszakkal kapcsolatos tudományos eredményeket, szakmai tapasztalatokat osztották meg egymással a harmadik alkalommal megrendezett Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia résztvevői a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az eseményen a kora gyermekkori elsősegélynyújtás, valamint a fogyatékos gyermekeket nevelő családok segítése is napirendre került.

A várandóssággal kapcsolatos intézményi és a társadalmi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta az emlékkonferencia megnyitóján tartott köszöntőjében Móré Marianna, a DE Egészségtudományi Kar dékánja, aki szerint az ETK képzési portfóliója teljes egészében a szülészorvos szakmát is támogatja.

- A kar felelőssége, hogy minden képzésében felhívja a hallgatók figyelmét arra, hogy a várandós-gondozás során is kiemelten fontos a szakmai tudás. Karunkon minden egyes szakterületnek megvan ebben a maga feladata. Az is a mi felelősségünk, hogy a fiatalokat felkészítsük erre az időszakra, és minden adandó alkalommal ráirányítsuk a figyelmet a tématerületet érintő legújabb tudományos eredményekre – emelte ki az ETK dékánja.

Szabó Tünde kormánybiztos, a konferencia fővédnöke kiemelte: a névadóra emlékezés mellett a rendezvény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a szakemberek információt cserélhessenek a terület aktualitásairól.

- Az Egészségtudományi Karon megszerzett tudásnak köszönhetően az édesanyák számíthatnak arra a jelentős tudományos háttérre, amit ez a konferencia is képvisel. A szülészet csodálatos szakma, melynek felemelője Adorján Gusztáv volt, aki az onkoradiológia és az onkonőgyógyászat kiemelkedő alakjaként úttörő egészségügyi modellt hozott létre a városban, miközben református szellemisége áthatotta az egész életét – fogalmazott köszöntőjében a kormánybiztos.

Jávorné Erdei Renáta, az Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese hangsúlyozta, hogy a rendezvény programja ezúttal is a várandós-gondozás, a családgondozás kiemelt területeire fókuszált.

-2019-ben indítottuk el Adorján Gusztávval közösen az eseménysorozatot azzal a céllal, hogy – hagyományt teremtve ¬– a várandóssággal kapcsolatos ismeretek és az egészséges életkezdet fontosságát hangsúlyozzuk. A tanácskozás a szülésre való felkészülés időszakát mutatja be, a családokat helyezi a középpontba. A szakmai és a hallgatói közösségekkel együtt olyan értékeket szeretnénk teremteni, melyekkel a várandósok érdekeit szolgálhatjuk – jelentette ki a dékánhelyettes.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a konferencia egyszerre tisztelgés Adorján Gusztáv előtt és gondoskodás a jövő nemzedéke iránt.

- Ez a két törekvés szorosan összefügg, hiszen a névadó főorvos Nyíregyháza díszpolgáraként a helyi közösségekért is dolgozott, ezért külön öröm, hogy a tanácskozás az ő nevét és örökséget viszi tovább - tette hozzá a városvezető.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórház képviseletében Albert László, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály főorvosa megjegyezte, hogy a kórház mindig biztos alapot adott arra, hogy a karon megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztathassák a hallgatók, hiszen a várandósságot és a vajúdást érintő mindenféle kórállapottal testközelből találkozhatnak.

Az emlékkonferencia két szekciójában a szakemberek előadásokat hallhattak egyebek mellett a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásáról, a koraszülötteket nevelő családok támogatásáról, a várandósok egészség-magatartásáról és egészségműveltségéről is. A program kerekasztal-beszélgetéssel zárult, mely a családok érdekében kifejtett civil, állami és egyházi összefogást helyezte a középpontba.

Sajtóközpont - BZ