Hiánypótló tanulmánykötet az idősödésről

A gerontológia különféle tématerületeivel foglalkozó tíz tanulmányból álló kötetet mutatott be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK) a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár közösségi terében, a Szigetben. A Pozitív idősödés I. című könyv ingyenesen hozzáférhető a Debreceni Egyetemi Kiadó weboldalán.

Az időskori tanulás, a generációk közötti együttműködés tapasztalatait, valamint a gerontológia hazai tudományos eredményeit foglalja össze a hiánypótló tanulmánykötet, melyet Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, a Gerontológia Tanszék vezetője, valamint Bene Ágnes, a Gerontológia Tanszék helyettes vezetője ismertetett szerda délután a Szigetben. Mindketten szerzőként is részt vettek a tudományos munkában.

Móré Marianna hangsúlyozta, hogy az időseknek kijár a megfelelő figyelem, és tudományos szempontból is foglalkozni kell azokkal a folyamatokkal, amelyek hatással vannak rájuk. Mint mondta: a kutatási eredmények hozzájárulhatnak az idős emberek életminőségének javításához.

- A kötetben számos tanulmány kapott helyet a társadalomtudományoktól a bölcsészettudományokon át arról, hogy milyen szerepet töltenek be az idősek a világban. Egyebek mellett olyan gondolatok jelennek meg, mint például az, hogy miként lehet az együttélés a leghasznosabb önmagunk és a társadalom számára, és mi ma az idős korosztály szerepe a modern világban. Teljesen más társadalmi szerepet töltenek be ma, mint néhány generációval ezelőtt, nagyobb velük szemben az elvárás és jelentősen megnőtt szerepvállalásuk is. Az önmagunkról alkotott pozitív gondolkodás segít a mindennapi helytállásban, a hosszú ideig tartó aktivitás elérésében. Az egyik legfontosabb dolgunk az volt a kötet elkészítésekor, hogy megmutassuk a fiataloknak, milyen fontos ma az idős generációról való pozitív gondolkodás, szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy egyszer ők is lesznek időskorúak, és erre nekik is fel kell készülniük – fogalmazott a kari vezető. 

Bene Ágnes tanszékvezető helyettes, szerkesztő a kötet bemutatása során arra mutatott rá, hogy minden egyes tanulmánnyal olyan problémákat, élethelyezeteket próbáltak tudományos megközelítésben vizsgálni, melyekkel az idősödés során bárki szembesülhet. Szerinte ezzel együtt a leendő segítő szakemberek számára könnyen hozzáférhető és szakmai szempontból hasznos könyv készült. 

- Fontos számunkra, hogy elkészülhetett ez a kötet, mely egyedülálló abból a szempontból, hogy a benne szereplő szerzők személyes hangvételű, de tudományos alapú és értékű tanulmányokkal járultak hozzá a téma átfogó és az idősödés legaktuálisabb kérdéseinek, problémáinak, eddig még fel nem tárt területeinek vizsgálatához, a tudományos következtetések levonásához – mondta el a tanszékvezető helyettes. 

A tanulmánykötet az idősödés jellemzőit és ezek pozitív pszichológiai szemléletű újraértelmezését, a pozitív pszichológia kialakulását, elterjedését, a karakterősségek időskori szerepét, a generációk közötti együttműködést, a meggyőzés idősekkel kapcsolatos aspektusai mutatja be. Emellett az időskori jóllét támogatásának lehetőségeit és összefüggéseit, az egy életen át tartó tehetséggondozás tapasztalatait, az időskori tanulás pozitívumait, valamint a gerontológiával foglalkozó, hazai folyóiratokban megjelent publikációkat is összefoglalja. A kötetben olvasottak feldolgozását feladatok, esettanulmányok, érdekes információk, könyvajánlások és gyakorlati javaslatok segítik. 


A könyvbemutatót követően a két szerkesztő, a szakmai lektor és a kötet további szerzőinek részvételével az idősödés társadalmi hatásairól, a gerontológia aktualitásairól, pszichológiai kérdéseiről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Szigetben.

A Pozitív idősödés I. című kötet elektronikus formában is elérhető ezen a linken.

Sajtóközpont - BZ