Gyermekkor a szocializmusban

A vasfüggöny mögötti gyermekévek sajátosságait és azok hatásait mutatják be a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szakemberei a hidegháború és a szocializmus gyermeki emlékeivel foglalkozó, szerdán kezdődött nemzetközi konferencián.

A három éve indult „Re-Connekt/ Re- Collect” elnevezésű kutatási program célja az volt, hogy összegyűjtse és elemezze a gyermeknevelés hidegháborús sztereotípiáit, valamint a szocializmus kora gyermekkori tapasztalatait. A nemzetközi projekt eredményeit a világon egyszerre három kontinensen, öt helyszínen, Atlanta, Johannesburg, Tampere és Berlin mellett Hajdúböszörményben mutatják be. 

- A szocialista gyakorlatok a mai napig meghatározzák a térségben az intézmények pedagógiáját és a nevelési eljárásokat. A korra jellemző volt az uniformizálás, a felnőttközpontú nevelés. A gyermekvárosok a szocialista gyermekvédelem szimbólumaivá váltak. A konferencia révén egy olyan kutatói közösség épül, amely komplexitásában foglakozik a kor pedagógiájával - emelte ki Gortka- Rákó Erzsébet, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja. 

A konferencián egyebek mellett Tabuk és rejtett gyermekkori történetek, tanárok visszaemlékezései a szocialista múltból, A gyermekkor ideológiái orosz pedagógiai kézikönyvekben, A román oktatási rendszer Ceausescu idején valamint A szülők múltja a gyermekeik jelenében és jövőjében címmel hallhatnak előadásokat a résztvevők.


- A szocialista blokk pedagógiája a nyugati, nemzetközi tudományos irodalom szerint konformista volt, amely a gyerekeket egy határozott ideológiai irányba szocializálta. A gyermekjogok nem léteztek ebben a korban, az óvodai ellátásban számos területen felfedezhető, hogy a rendszer nem vette figyelembe a kicsik egyéni igényeit, az oktatás és a fegyelmezés állt a középpontban. Azt is meghatározták, hogy mikor és mennyit pihenjen egy kisgyermek az óvodában – fejtette ki előadásában Pálfi Sándor a DE GYGYK dékáni referense.

Vargáné Nagy Anikó főiskolai docens szerint a konferencia célja az is, hogy feltárja a rendszerváltás hatásait a kora gyermekkori nevelésre és annak gyakorlatára, megmutassa, melyek azok a pedagógiai módszerek, amelyek áthagyományozódtak a szociális gyakorlatból és mai napig jelen vannak az oktatásban.  
A nemzetközi konferencia online is elérhető, így a résztvevőknek lehetőségük van bekapcsolódni akár a tengeren túli előadásokba is. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara által szervezett szekcióban a hazai kutatók mellett angol, amerikai, cseh, horvát, lengyel, török és román szakemberek mutatják be kutatási eredményeiket.

A konferencia a vizsgált téma művészeti megjelenítésével is foglalkozik. A kétnapos rendezvény keretében a szocializmus gyermekjátékaiból nyílt tárlat a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Kar épületében, egy budapesti művészeti csoport a rendszerváltozás korának tárgyi installációjából létrehozott kiállítása pedig a helyi művelődési házban látható.

Sajtóiroda - ÉE