Globális csúcsvezető a MÜZLI Pódiumban

A Debrecenbe érkező Semcorp Group tengerentúli divíziójának korábbi vezérigazgatója, Jeff Liu volt a vendége a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet pódiumbeszélgetésének kedden. A szakember – akinek történetét a Netflix is feldolgozta – mesélt pályájának kezdeti nehézségeiről, szakmai tapasztalatairól, a kultúrák közötti kooperatív együttműködésekről és a jövő technológiai fejlődéseiről, a mesterséges intelligencia térnyeréséről, valamint a megújuló energiaforrásokról is.

A Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) Pódium vendégei olyan nemzetközi vezetők, akik a globális technológiai folyamatok aktív részesei és alakítói. A pódiumbeszélgetésen Lencsés Gergő, a MÜZLI mesteroktatója, a General Electric korábbi globális ellátási lánc vezetője kérdezte Jeff Liut egyebek mellett az elektromobilitásról, a zéró emisszió-kibocsátásról, az akkumulátoros rendszerekről és az etikus nyersanyagbányászatról is.

- Jeff Liu egy globális szinten elismert szakember, aki elképesztő sikereket ért el az Amerikai Egyesült Államokban. A Supply Chain, az ellátási lánc rendszerek területének világszinten elismert szaktekintélye, akinek munkássága ténylegesen kontinenseken átívelő, történetét a Netflix díjnyertes dokumentumfilmje, az American Factory is bemutatta. Saját bevallása szerint, ő is tanul még mindennap és teszi ezt óriási alázattal. Hallgatóink számára pályája és egyénisége is inspiráló lehet – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Lencsés Gergő, a MÜZLI mesteroktatója.

A Semcorp korábbi vezetője szerint az elektromobilitás kétségtelenül megváltoztatja a világot és elterjedése fokozatosan általánossá válik, mint az okostelefonok használata. Kiemelte: a zöld technológiák rendszerét komplexen kell kezelni, csakis az újrahasznosítás folyamatának kidolgozásával válhat teljessé az energiatárolók rendszere. Jeff Liu mesélt karrierének fontos állomásairól, meghatározó munkatapasztalatairól és tanácsokat is adott a hallgatóknak.

- Az üzlet nehezen tanulható az iskolában, hatékonyabb, ha a fiatalok egy szakmán keresztül ismerik meg a gazdaság működését. A mostani generáció tagjainak – bár számtalan információforrás áll a rendelkezésükre – az oktatóikon túl külső „mesterekre” is szükségük van, hogy közvetlenül szerezzenek tapasztalatot és sikerrel birkózzanak meg a jövő kihívásaival – fejtette ki hallgatói kérdésre Jeff Liu.


A szakember hozzátette: szeretne minél több időt hazánkban tölteni, mert hisz abban, hogy a kultúrák megismerése segíti a közös munka sikerét. Jeff Liu és felesége, valamint Lencsés Gergő ellátogatott a Debreceni Egyetem Informatikai Karára is, ahol a Deep How alapítói, Sam Zheng és Zhe Huang társaságában a mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek térnyeréséről beszélgettek. Véleményük szerint a generatív AI használata megreformálja a munkaerőpiaci igényeket és új lehetőséget biztosít a tanulás módszertan fejlesztésére is. A beszélgetések során a hallgatók kérdéseit is megválaszolták.

Sajtóközpont - ÉE