Év végi DEja vu

Megjelent a Debreceni Egyetem alumni magazinjának idei téli lapszáma, amelynek megszokott rovataiban ezúttal is az intézményhez kötődő emlékeikről vallanak az egykori hallgatók.

Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke, emellett a hepatológiai kutatócsoport vezetője. Oktat, nemzetközileg elismert tudományos tevékenységet végez, de a legfontosabb, legszebb feladatának a betegek gyógyítását tartja. Azt vallja, hogy szakmai és tudományos fejlődését nagymértékben segítette, hogy a Debreceni Egyetemen tanult, és több mint húsz éve itt dolgozik. Úgy véli, az egyetemen minden lehetőség adott ahhoz, hogy megvalósítsa álmait, céljait.

Világszerte kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik a Debreceni Egyetem, külföldi partnerintézményeinek száma meghaladja az ötszázat. A mobilitás jegyében a hallgatók a világ minden pontján folytathatnak tanulmányokat, de a külföldi diákok részéről is élénk az érdeklődés az intézmény oktatási kínálata iránt. A szerteágazó kapcsolati rendszer egyik alappillére a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája, amelynek vezetőjével, Jánosy Orsolyával készült interjú olvasható a lapban.

Arnóczki Tímea, a matematikatudományok frissen végzett doktora, aki nemcsak a megszerzett tudás átadásával, hanem a középiskolában és az egyetemen szerzett színjeles érdemjegyeivel is kitűnik az egyetem polgárai közül. Így azon kevesek egyike lehetett, aki kitüntetéses doktori címét Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a Sándor-palotában.

Miután elvégezte a Debreceni Egyetem fordító és tolmács mesterszakát, rögtön éles helyzetben találta magát Mitró Gabriella. A diplomaszerzést követően a DVSC labdarúgócsapatához került. Bár korábban nem foglalkozott a focival, egyik pillanatról a másikra a sportág sűrűjébe csöppent. A Loki szerb vezetőedzőjének szavait élőben, a kamerák előtt magyarra fordító fiatal szakember hamar megtalálta számításait a klubnál, fontos tagja lett a csapatnak, és saját bevallása szerint boldog, büszke arra, hogy elé sodorta az élet ezt a lehetőséget.

A DEja vu beszámol a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar vegyész évfolyamán 1963-ban végzett egykori diákjainak találkozójáról, a Könyvajánló rovatban pedig az Örökségünk – szobrok a Debreceni Egyetemen című kiadványt ismerhetik meg az olvasók.

A teljes lapszám ide kattintva lapozgatható.

Sajtóközpont – BZs