Ismert és népszerű Bach, Händel és Saint-Saëns-művek is felcsendülnek a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, az egyetem, a történelmi egyházak és Debrecen összefogásában szervezett május 6-i békekoncerten – hangzott el a DTV Esti Közelkép című műsorában, ahol Kossa György kuratóriumi elnök és Fekete Károly református püspök volt a vendég.

Már él a bankszámlaszám, a kedvezményezettek köre pedig bővült, ezekről is beszélt a GTIDE Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kossa György és a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának keddi adásában.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány március végén jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem, a város és a történelmi egyházak összefogásával, a közösség erejével, együtt segítenek az ukrán-orosz konfliktus miatt bajbajutottaknak. A jótékonysági akció fő eseménye a május 6-án, 18 órakor kezdődő nagyszabású békekoncert lesz, amelyhez adománygyűjtés kapcsolódik. A bevételt a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára ajánlják fel, ám a kedvezményezettek köre közben tovább bővült – jelentette be a műsorban Kossa György.

- Számos egyéb megkeresésünk van, ezért döntöttünk úgy, hogy más szervezeteknek is szeretnénk segíteni. Több egészségügyi intézettel vagyunk kapcsolatban a határon túlról és a határon innen is. Emellett a menekülteket ellátó szervezetek számára is fontos, hogy eljussanak hozzájuk az adományaink, hogy folytatni tudják a karitatív tevékenységüket – mondta a GTIDEA kuratóriumának elnöke.

Kossa György emlékeztetett arra is, a koncerttel elsősorban a segítő szándékot szeretnék kinyilvánítani, egyben szeretnék a rászoruló emberek fájdalmait enyhíteni.

- A Debreceni Egyetemre sok kárpátaljai és más ukrán területekről származó hallgató jár, akik családtagjaikért aggódnak. Ők örömmel látják, hogy az intézmény, amelyben tanulnak, gondol a szeretteikre. A felsőoktatás terén a Beregszászi Főiskolával vagy épp a kijevi orvosi egyetemmel szoros kapcsolata van intézményünknek. Nem is olyan rég orvosi eszközöket adományozott a fenntartó alapítvány ukrajnai kórházaknak. Fontos, hogy ezeket a segítségeket továbbra is meg tudjuk adni, és üzenetet vigyünk, hogy az emberségre, az emberi szeretetre, a támogatásra mindenki számíthat, aki egy ilyen borzalmas konfliktusban érintett – hangsúlyozta az interjúban Kossa György, aki hozzátette: az est háziasszonya Gál Natália kárpátaljai származású színművész lesz.

A Békekoncertnek a debreceni református Nagytemplom ad otthont olyan nagy hagyományú, helyi művészeti együttesek közreműködésével, mint a Kodály Filharmónia, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint az egyházi kórusok. Háromezer nézőt várnak a Nagytemplomba, míg az előtte található téren felállított kivetítőkön szintén több ezren követhetik a jótékonysági eseményt.

Az Esti Közelkép adásában Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról beszélt: az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta folyamatos a kitartás, a jelenlét a határok mentén, az adományok gyűjtése jellemezte az elmúlt heteket.

- Ebbe az adománygyűjtésbe csatlakozik bele a Békekoncert is, amelyet Kossa György elnök úr kezdeményezett az egyetem a város és az egyházak összefogásával. Természetes, hogy segíteni próbálunk békeidőben és most is – hangsúlyozta a püspök, aki a koncert programjáról szólva úgy fogalmazott: a Kodály Filharmonikusok művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel nagyon szép műsort állított össze.

- A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból, tanáraiból álló kamarazenekar ad elő Bach műveiből, úgy, mint a d-moll kettősverseny, vagy a h-moll szvit. A Lautitia Vegyeskar Nemes József karnagy úr vezetésével a kórusirodalom néhány gyöngyszemét mutatja majd be. Saint-Saëns 3. Orgona-szimfóniáját a Kodály Filharmonikusok fogják játszani, az orgonaszólót Somogyi-Tóth Dániel művészúrtól hallhatjuk majd. A végén a Lautitia, a Kodály Kórus, a Kollégiumi Kántus, illetve a Kodály Filharmonikusok Händel Messiásából adnak egy keresztmetszetet, azt gondolom, hogy ez is egy olyan darab, ami megemeli majd a lelkünket – fejtette ki Fekete Károly.

Műsorvezetői kérdésre elhangzott, hogy a karzatokkal együtt akár háromezren is megtekinthetik a Békekoncertet a Nagytemplomban, ám a Főtéren felállított kivetítőkön keresztül még sokkal többen élvezhetik az előadást, és támogathatják az egyetemi-egyházi-városi összefogás jótékonysági ügyét.

Az akcióhoz kapcsolódóan létrehoztak egy számlaszámot, ahova az adományozók eljuttathatják a felajánlásaikat. Aki szeretne adakozni, már most is megteheti, hiszen az adományokat már várják a szervezők, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány külön erre a célra létrehozott, 10300002-13266979-00034909-es bankszámlaszámára. Emellett a helyszínen, készpénz formájában is lehet majd segíteni a háború elől menekülő rászorulóknak.

A stúdióbeszélgetésen résztvevők kérték és hangsúlyozták, hogy ki-ki a maga lehetőségei szerint adakozásával segítse ezt a közös, nemes célt.

A teljes beszélgetés megtekinthető a DTV weboldalán, a dehir.hu-n.

Sajtóiroda – PKZs