Elkezdődött Debrecenben a várva várt EUG

A női és férfi futsal csoportkörök küzdelmeivel rajtolt el az Európai Egyetemi Játékok (EUG) szerdán Debrecenben. Napok óta folyamatosan érkeznek a csapatok és a hivatalos delegáltak, hogy egyetemeiket képviselve 17 sportágban mérjék össze tudásukat Debrecenben és Miskolcon.

Kedd este rögtön egy parádés hangulatú kísérőrendezvénnyel hangoltak az egyetemista sportolók az eseményre: a Spanyolország-Franciaország labdarúgó Eb-elődöntő végén előbbiek drukkerei örülhettek jobban a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportcampusán. A sportolókat számtalan kísérőrendezvény, a többi közt strandolás, UniFit-edzéslehetőség, Utcazene Fesztivál és Víztorony party zone is várja két héten át.

Szerda délben aztán már a futsal versenyhelyszíneken pattogott a labda. Miha Zvan, az EUSA sportigazgatója a nyitány kapcsán elégedettségének adott hangot.

- A helyi szervezőbizottság tagjai, vagyis a Debreceni Egyetem szakemberei kivételes munkát végeztek, hogy megrendezhessük ezt a nagyszerű sporteseményt. Nagyon rövid idő alatt hozták tető alá a nemzetközi szövetség által előírt, korábbi teszteseményeket, és ahogy az első futsalmérkőzések is mutatták, minden teljesen zökkenőmentesen indult az idei fő versenyünkön, az EUG-n is – nyugtázta a sportvezető.

Balogh László, a debreceni szervezőbizottság vezetője, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója rámutatott: óriási, összehangolt szervezői munka eredménye a két hétig tartó program, amelyen Debrecenben mintegy 2600 résztvevőt látnak vendégül.

- A különböző egyetemi szervezeti egységek és a Sportcentrum példátlan összefogása alapozta meg a rendezést. Nagyon örülünk annak, hogy a debreceni szervezőbizottság alapos előkészítő munkájának köszönhetően teljes mértékben meg tudunk felelni az EUSA elvárásainak és előírásainak, azzal együtt is, hogy egy hatalmas, sosem látott hazai eseményről beszélünk. Érdekes adat például, hogy a verseny ideje alatt 82.600 adag ételt főznek az egyetemi éttermekben a résztvevőknek, akik összesen 22 ezer vendégéjszakát töltenek nálunk – avatott be az intézetigazgató.

Csütörtökön már a házigazda Debreceni Egyetem két csapata is bemutatkozik. A technikai értekezleteken kiderült, hogy a labdarúgók 18 órától a DEAC füves pályáján egy cseh, míg a férfi futsal együttes tagjai 19:30-tól a Főnix Csarnokban egy francia egyetem legjobbjai ellen debütálnak a játékokon. A sakkozók, a judo-sok és a röpisek pedig Miskolcon versenyeznek.

Péntektől négy napon át már a kosárlabda is pattog: a 3x3-as versenysorozat látványos találkozóin a Debreceni Egyetem női és férfi csapatának is szurkolhat a sportszerető közönség a Főépület előtt, az Egyetem téren.

A mérkőzések minden helyszínen díjmentesen látogathatók, pontos menetrendet a verseny és az EUSA hivatalos honlapján olvashatnak.

A futsalcsapat csoportmeccsei:

- 07. 11. 19:30 (Főnix Aréna) University of Debrecen – University of Reims Champagne Ardenne

- 07. 13. 19:30 (Oláh Gábor utcai Sportcsarnok) University of Debrecen – Norwegian University of Science and Technology

- 07. 14. 19:30 (Főnix Aréna) Prague University of Economics and Business – University of Debrecen

 

A labdarúgók csoportmeccsei:

07. 11. 18:00 (DEAC) University of Debrecen – Technical University of Liberec

07. 12. 10:30 (DEAC) University of Debrecen – University of Granada

07. 13. 18:00 (DEAC) University of Lisbon – University of Debrecen

 

Helyszínek sportágakkal:

- Főnix Aréna (futsal, majd tollaslabda)

- Főépület előtti tér (3x3 kosárlabda)

- Oláh Gábor utcai Sportkomplexum (futsal, labdarúgás, majd kézilabda)

- DE Dóczy utcai Sportcampus (labdarúgás, majd strandkézilabda)

- DESOK (futsal, majd kézilabda)

- Böszörményi úti campus (labdarúgás)

- Kossuth Gimnázium (asztalitenisz)

 

Sajtóközpont - PKZs