Az időskori aktivitás kérdései az ETK-n

Az idősödő generáció társadalmi szerepvállalásáról, az időskori aktív életmód kihívásairól, az öregedéssel járó nehézségek és az elmagányosodás megoldásáról, a legújabb tudományos eredményekről és kihívásokról is egyeztettek a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán tizenhatodik alkalommal megrendezett Gerontológiai Napok Nemzetközi Tudományos Konferencián.

- Bár ez egy tudományos konferencia, nemcsak a kutatók, hanem a segítő szakmák képviselői is megjelentek, a kar feladata ugyanis elsősorban az, hogy hangsúlyosan gyakorlatorientált formában képezze a hallgatókat. Ehhez szükségünk van azokra az intézményekre és szakemberekre, akik fogadják őket és gyakorlati tudást adnak át nekik, aminek köszönhetően megpróbálhatunk minél naprakészebbé válni. Az idősekkel emellett olyan kutatásokban is foglalkozunk, melyek választ adhatnak az időskorúak szerepével kapcsolatos kérdésekre, és megmutathatják, mennyire hasznosak a társadalom számára. A tapasztalatok révén megváltozhat a fiatalok idősödő emberekhez való hozzáállása is – emelte ki a szakmai tanácskozás megnyitóján Móré Marianna, az Egészségtudományi Kar dékánja.

A konferencián öt szekcióban vették sorra a tudományterület legújabb eredményeit és kutatási irányait. A szakmai előadásokon ismertették többek között az idősellátás aktualitásait és jó gyakorlatait, foglalkoztak az időskori egészségvédelemmel, az összehasonlító demenciavizsgálat módszertanával és eredményeivel. Ezek mellett az ápolás globális kihívásaival, az idősgondozás jövőbeni kérdéseivel, az AI és a robotizálás ápolási készségekre gyakorolt hatásaival, a demens betegeket gondozó családtagok terhelődésének aspektusaival kapcsolatban, illetve a tudatos öregedés folyamatáról, a társadalmi, közösségi és egyéni feltételrendszeréről is hallhattak beszámolókat a résztvevők.

A tizenhatodik alkalommal megrendezett Gerontológiai Napok Nemzetközi Tudományos Konferencián bemutatkoztak az idősgondozásban tevékenyen részt vevő szakemberek, a gerontológiával foglalkozó magyar és külföldi intézmények is.

A rendezvényhez kapcsolódóan, annak nulladik napján a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban bemutatták a gerontológia aktualitásaival foglalkozó, Pozitív idősödés I. című tanulmánykötetet, a harmadik napon pedig angol nyelvű előadásokkal várták a résztvevőket. Az esemény angol nyelvű napjának társszervezője a University of Malta Faculty for Social Wellbeing volt.

Sajtóközpont - BZ