Agrárerdészet a klímaváltozás ellen

Nemzeti agrárerdészeti napot tartottak hétfőn a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A tematikus program egy ötnapos nemzetközi agrárerdészeti képzés része, melyre öt országból érkeztek szakemberek. Közös tanterveken, oktatási módszertanokon dolgoznak.

Bár az ipari forradalom háttérbe szorította, az utóbbi években egyre inkább újra előtérbe kerül az agrárerdészet Magyarországon. Az erdős területen végzett multifunkcionális tevékenység, illetve farmgazdálkodás termesztési rendszerei jelentősen mérséklik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, például nagyobb mértékű szénmegkötéssel, illetve a talajdegradációs folyamatok csökkentésével. Többek között ezeket is elemezték a Magyar agrárerdészeti napon a Debreceni Egyetemen.

- 2014 óta vizsgáljuk az agrárerdészet régi-új termesztési technológiáinak hazai alkalmazhatóságát. Több kísérletet telepítettünk különböző termőhelytípusokon, illetve már meglévő rendszereket vontunk be a vizsgálatba, hogy a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás szempontjából is megfelelő termesztéstechnológiákat tudjunk gyakorlati alkalmazásra kínálni – emelte ki Keserű Zsolt, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tudományos osztályvezetője.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának hallgatói kétféléves, szabadon választható tárgy keretében ismerkedhetnek az agrárerdészet alapjaival, elméletben és gyakorlatban egyaránt.

- A mai programon megjelent hallgatóink száma is jelzi, hogy rendkívül népszerű ez a földhasználati mód. Egy profi termelői tevékenység tulajdonképpen, hiszen itt mind a zöldségtermesztés, mind az állattenyésztés, mind a fatömeg hozhat profitot. Ebből következően a képzés gazdasági, társadalmi, erdészeti és mezőgazdasági alapokat is igényel, kiegészítve talajtani, vízgazdálkodási, valamint ökológiai ismeretekkel – mondta Tamás János, a DE MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet vezetője.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a Gazdaságtudományi Karral együttműködésben 13 európai partnerrel dolgozik az agrárerdészet oktatásának folyamatos fejlesztésén egy Erasmus+-program keretében. Ennek egyik állomása az április 22-e és 28-a között az egyetem Böszörményi úti campusán zajló Agrof-MM C5 nemzetközi képzés, amire a magyar szakértők mellett Francia-, Görög- és Olaszországból, Libanonból és Bulgáriából érkeztek oktatók, szaktanácsadók, valamint jövőbeli farmerhallgatók.

- A külföldi szakemberek a hét folyamán bemutatják saját tapasztalataikat, az általuk elért eredményeket, megismerhetik a magyar agrárerdészet innovációit, illetve bejáráson vesznek részt két eltérő természeti adottságú magyarországi helyszínen: Püspökladányban és Tokajban – tette hozzá Herdon Miklós, a DE GTK Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézet egyetemi tanára.

A nemzetközi képzés anyagából a Debreceni Egyetem közreműködésével e-learning tananyag, tantervek, prezentációk, jegyzetek, könyvek és filmek készülnek, egy olyan tudásbázis, ami nemcsak a hallgatókat, hanem a gyakorlati szakembereket is segíti majd.


Sajtóiroda - TH