IK: csúcstechnológia és biztos jövőkép

Korszerű tudás, piacképes diploma, biztos karrier, kiszámítható jövő – kiváló továbbtanulási lehetőségekkel várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A világ 800 legjobb informatikai képzőhelye között számon tartott kar 3 alap-, 1 osztatlan és 4 mesterképzést kínál a felvételizőknek 2022 szeptemberétől.

- A pandémia rávilágított, hogy az informatika gyakorlatilag az élet minden területén hangsúlyosan jelen van. Ha szétnézünk a munkaerőpiacon, akkor látható, hogy számos területre keresnek informatikai szakembert: a klasszikus programozói és fejlesztői karrierlehetőségektől kezdve a különböző adatelemző és üzleti pozíciókon át az egészségügy legmodernebb területéig szinte minden szektorban van igény magasan képzett informatikusokra – fejtette ki a beiskolázással kapcsolatban a hirek.unideb.hu-nak Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja.   
 
A kari vezető hozzátette: amellett, hogy az informatikai alapképzésekkel könnyű elhelyezkedni, a más területen végzettek is tovább tudják növelni diplomájuk értékét egy informatikai mesterképzéssel.
 
- Az adatalapú gazdaságra való átállás és a digitalizáció ma már szinte minden szektort érint, egyre jobban felértékelődik az adatok összegyűjtésének, feldolgozásának és elemzésének szerepe. Éppen ennek a folyamatnak a támogatására hozta létre tavaly a Debreceni Egyetem Informatikai Kara a Hajós György Adattudományi Szakkollégiumot. Az országos szinten egyedülálló kezdeményezés célja az adattudománnyal és kapcsolódó szakterületeivel foglalkozó hallgatók tehetséggondozása, valamint az utánpótlás-nevelés, mellyel hozzájárulhat az ország digitalizációjának alapját jelentő ökoszisztéma kialakulásához – hangsúlyozta Hajdu András.  
 
A dékán megjegyezte: a hallgatók ma már a kar valamennyi képzése során – gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus és informatikatanár – tanulnak adattudományt, illetve az ehhez kapcsolódó legújabb eljárásokat: mesterséges intelligencia, felhőtechnológia, big data, deep learning. Ezt segíti, hogy az IK az elmúlt években a Microsoft Mesterséges Intelligencia Tudásközpontjaként kiemelt területként foglalkozik a témával.

A kari vezető kitért arra is, hogy az IK vállalati partnereivel állandóan figyeli az iparban használt új technológiákat, a munkaerőpiac változásait, s ezek alapján folyamatosan naprakészen tartják képzéseik tananyagait.
 
- Az Informatikai Kar célja, hogy a legkorszerűbb, a vállalati szférában hasznosítható tudással bocsátsa ki végzőseit. Ehhez szükség van a kiterjedt együttműködési rendszerre, és az olyan vállalati partnerekre, amelyek hajlandóak energiát és forrást áldozni, hogy nagy tudású, a piaci igényeknek megfelelő szakembereket tudjunk képezni – fogalmazott Hajdu András.  
 
A kar az elmúlt időszakban több vállalati partnerrel is együttműködési megállapodást kötött, így a cég szakemberei részt vesznek a karon folyó oktatásban, közös képzési formákat alakítanak ki, illetve közös oktatási anyagokat dolgoznak ki.
 
2021-ben csatlakozott az IK a nemzetközi CERTIPORT vizsgaközpont hálózatához, amely révén több száz nemzetközi ipari tanúsítvány szerezhető meg a Debreceni Egyetem Informatikai Karán létrehozott vizsgaközpontban.  
 
- A vizsgaközpont révén az Informatikai Kar hallgatói már tanulmányaik folyamán olyan nemzetközi ipari tanúsítványokat szerezhetnek, amelyek tovább növelik a hallgatók munkaerőpiaci értékét. Hosszú távon az a cél, hogy az Informatikai Kar képzései lefedjenek egy-egy nemzetközi tanúsítványt, így mire egy hallgató végez, akkorra a diploma mellé a munkaerőpiacon rendkívül versenyképes nemzetközi vizsgákat is szerezhet a piaci ár töredékéért – emelete ki Hajdu András dékán.
 
A piacképes tudáshoz korszerű infrastruktúrára is szükség van. A kar az elmúlt hónapokban gazdagodott a vállalati környezetben használt technológiák elsajátítását segítő laboratóriumokkal. Ezek az adatbiztonság, számítógépes hálózatok tervezése és üzemeltetése, nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások, szenzor- és méréstechnika – a vállalati szektor számára kiemelt jelentőségű tantárgyak oktatásához nyújtanak segítséget.  
 
A kar eredményes oktatási és kutatási tevékenységét igazolja az is, hogy tavaly első alkalommal került fel az intézmény a neves nemzetközi rangsor, a Times Higher Education informatikai tematikus ranglistájára, amelyen a 601-800. helyet szerezte meg. Ezt támasztja alá a kar nemzetközi népszerűsége is, ma már a hallgatói közösség negyede külföldi diák.
 
Sajtóiroda - TPL